Koca: Türkçe dışında reçete yazımı söz konusu değil

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, e-Reçete sistemine İngilizce ve Rusça dahil 5 dilin eklenip Kürtçenin eklenmemesine yönelik tartışmalara ilişkin “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilere Türkçe dışında reçete yazımı söz konusu değildir” dedi.

Koca: Türkçe dışında reçete yazımı söz konusu değil

Koca, Mardin Valisi ve belediyeye kayyum atanan Tuncay Akkoyun'u valilikte ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

2002'den bugüne Mardin'de 10 hastane, 5 ek bina, 1 Ağız Diş Sağlığı Merkezi ve 21 birinci basamak sağlık merkezi olmak üzere toplam 37 sağlık tesisi inşa edildiğini, hastanelerin yatak kapasitesinin 1746'ya yükseltildiğini, uzman doktor, doktor ve diğer sağlık çalışanı sayısının 1250'lerden 7 bin 700'lere çıkarıldığını bildiren Koca, şöyle devam etti:

"Artuklu'daki 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanemizi ek hizmet binamızla 700 yatak kapasitesine ulaştırdık. 750 yataklı Mardin Şehir Hastanemizi en kısa sürede hizmete almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yine 110 yataklı Kızıltepe Devlet Hastanemizi, Nusaybin ve Midyat Ağız Diş Sağlığı Merkezlerimizi en kısa sürede Mardinli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Bu sağlık tesislerimiz de hizmete girdiğinde, Mardinlileri, bugünün değil, geleceğin sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak bir sağlık altyapısına kavuşturmuş olacağız. Mardin'i 'Health Türkiye' markasının simge şehirlerinden birisi yapmak için kararlı, hızlı adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Bunu Mardin'in insanıyla birlikte yapacağız."

"Kuduz aşısıyla ilgili bir sorunumuz yok, vakalarda artış bulunmuyor"

Koca, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Piyasada kuduz aşısının bulunamadığı ve kuduz vakalarının görülme sıklığının arttığına ilişkin iddialara yönelik soru üzerine Koca, "Aşıyla ilgili herhangi bir sorunumuz yok, yeterince aşımız var. Bizim teknoloji transferiyle yerlileştireceğimiz 3 aşıdan birisi de kuduz aşısı, diğer iki aşı da Hepatit A ve su çiçeği. Vakalarımız açısından hastaneye müracaat eden hastalarımızda da bir artış olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Türkçe dışında reçete yazımı söz konusu değil"

Koca, e-Reçete sistemine İngilizce ve Arapça dahil 5 dilin eklenip Kürtçenin eklenmemesi üzerine gündeme gelen tartışmalara dair de konuştu.

Koca, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilere Türkçe dışında reçete yazımı söz konusu değildir. Altını öncelikle çiziyorum.

Yapılmak istenen şudur, özellikle Türkiye her geçen gün sağlık turizminin üssü olmaya, önemli üç ülkeden biri olmaya doğru hızlı ilerliyor.

Yabancı olan hastanın kendi ülkesinde reçetesinin anlaşılır olmasını sağlamak için yapılan bir düzenlemedir.

Birileri konuyu bir yerlere çekmek istiyor, varsın nereye çekerlerse çeksinler. Hakikat bundan öte değildir."