Kürdistan Alimler Birliğinden İranlı imama: İsrail mi kimyasalla saldırdı?

Kürdistan İslam Âlimleri Birliği, referandumu İsrail planı olarak nitelendiren Tahran Cuma namazı hatibi Ayetullah Kaşani'ye yanıt verdi.

Kürdistan Alimler Birliğinden İranlı imama: İsrail mi kimyasalla saldırdı?

Kürdistan İslam Âlimleri Birliği, referandumu İsrail planı olarak nitelendiren Tahran Cuma namazı hatibi Ayetullah Kaşani'ye yanıt verdi.

Kürdistan İslam Alimleri Birliği Başkanı Dr. Abdullah Veysi, yayınladığı altı maddelik cevapta, kendilerini din adamı ve Müslümanların temsilcisi konumunda görenlerin bu tür iddialarda bulunmalarının üzüntü verici bir durum olduğunu söyledi.

Dr. Abdullah Veysi şunları söyledi:
“1- Camiler Müslümanlara yüksek hakikatlerin öğretildiği, töhmet ve iftiraların uzak tutulduğu mekanlardır. Kaşani’nin Cuma hutbesinde söyledikleri ise mazlum bir millete elinde hiçbir belge olmaksızın iftirada bulunmuştur. Cuma günlerinin manası planlara göre itham ve saldırı günü değildir.

2- Bizim İslam’dan anladığımız, dinin ıslah edici olduğudur. Eğer bir savaş durumu söz konusu olsa bile, Kuran’a göre savaş yapanların arası bulunmalıdır. Ama Ayetullah Kaşani’nin konuşması ıslah değil, tam aksine fitne ve ölümlerin kapısını aralamaktadır. Kuran, fitnenin öldürmekten daha kötü olduğunu söyler.

3- Dini açıdan yorumlarla Kürtlerin İsrail’le ilişkili olduğunu söyleyip mahkum etme amcından olan kişilerin tutumu üzüntü vericidir. Kürt meselesinin İsrail’le ne tür bir ilişkisi olabilir? Biz 100 yıldır mücadele veriyoruz. Kürt ve Kürdistan meselesi İsrail’den önce olduğu gibi İsrail’den sonra da varlığını korumaktadır. Ayrıca İsrail mi bize Enfal katliamını uyguladı? İsrail mi bizi kimyasal silahlarla öldürdü? İsrail mi bizim değerli şahsiyetlerimizi astı? İsrail mi bizim memleketimizi yaktı? İsrail’le bizim ne kar ne de zarar ilişkimiz söz konusudur. Ancak bu yapılan fitne ve ikiyüzlülüktür. Eğer İsrail’e Filistin toprağını işgal ettiği için kızıyorsak, siz niye bizim topraklarımızı işgal edenleri savunup mazlum bir millete karşı duruyorsunuz?

4 – Allah ve Peygamberini dinleyip mazlumlara yardımcı olmanız gerekmektedir. Mazlumlara karşı kurgulanan planlar içerisinde olmanız size yakışmaz. Söylediğiniz şeylere göre siz dini kendi siyasi çıkarlarınız için kullanıyorsunuz.

5- Sizin kendi ülkeniz var ve isteğiniz ülkeyle ilişki geliştiriyorsunuz. Kendinizin yaptığı şeyi bizim de yapmamıza müsaade edin. Niye bizim işimize müdahale edip milletimiz iradesini gasp etmek istiyorsunuz?

6- halkınızın içerisine fitne yerleştirmenize hakkınız yok. Başka milletlerin siyaset yapmasına da engel olmayın. Sizin zindanlarınızda çok tutuklu var. İdam ettiğiniz çok insan var. Dini bir bakışla bu insanlarla ilgilenin.
Dini kurumların bizimle ilgili açıklamalarında hayır üzerine konuşmalar yapmasını umuyoruz. Çünkü bu milletin geçmişi mazlumiyetlerle dolu."