Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü’nden İran’a cevap: Gerçekler propagandayla örtülemez

Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Peşewa Hewramani, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’nin, Erbil’e yönelik füze saldırısının “ulusal güvenliğin sağlanması” amacıyla yapıldığı şeklindeki sözlerine cevap verdi.

Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü’nden İran’a cevap: Gerçekler propagandayla örtülemez

Hükümet Sözcüsü Peşewa Hewramani, İran’ın Erbil'e yönelik saldırısının propagandalarla örtülemeyeceğini söyledi.

Hewramani, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Erbil’e yönelik saldırısına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Hevramani, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’nin bugünkü basın toplantısında bir kere daha Erbil'e yapılan saldırıya dair bahaneler öne sürdüğünü belirterek, "Sözde Erbil'deki Mossad üssünü füzeleriyle vurmuşlar ve saldırı Irak ile Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğinin ihlali değilmiş” ifadelerini kullandı.

Irak hükümet ve Meclis heyetleri, basın kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının İran’ın saldırısında hayatını kaybeden Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi'nin 4 fuze ile vurulan evinin enkazında incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Hewramani, herkesin füze saldırısının "kadın ve çocuk sivillere karşı işlenmiş bir suç olduğuna şahitlik ettiğini" kaydetti.

Hewramani, "Buna rağmen İran yetkililerinin asılsız propagandada ısrar etmesi şaşırtıcıdır. İran yetkilileri günahsız Kürdistan Bölgesi halkına karşı işlenmiş bu suçla iftihar ediyorlar" diye konuştu.

Sözcü Hevramani, açıklamasına şu şekilde devam etti:

"İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun füze saldırıları Kürdistan Bölgesi’nin sıradan vatandaşlarına karşı işlenmiş büyük bir suçtur. Bu saldırılarda kadın ve çocukları öldürmüş ve sakatlamıştır. Bu saldırı, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğinin, komşuluk hukuku ve uluslararası yasalar ile sözleşmelerin açık bir ihlalidir. Bu suç, hiçbir yalan propaganda, asparagas haber ve fotoşopla örtbas edilemez ve İran, Irak ile bölge halklarını yanıltamaz."

“Sadece masum Kürdistan halkına karşı cesurlar”

Hükümet Sözcüsü Hewramani, İran'ın zayıf gördüğü ülkelere saldırdığını belirterek, Kime Allah'tan korkması emredilirse, gururu onu günaha sürükler” ayeti, tam da İranlı yetkililerin Irak'ta, İran'da, bölgede ve dünyada kamuoyunu dinlemeden her gün tekrarladıkları doğru olmayan sözlerinden duydukları gururu anlatıyor. Şimdi medyanın, uluslararası ve bölgesel kamuoyunun aklındaki asıl soru şudur: İran İslam Cumhuriyeti'nin noktadan noktaya atış yapan füzeleri, düşman saydığı birçok ülkeye ulaşabiliyorken, neden sadece Kürdistan Bölgesi'ndeki masum insanları hedef aldı? Gelişmiş füzelere ve silahlara ve kaskeri kuvete sahip olan devletlere füze götürmeye cesaret edemiyor sadece Kürdistan'ın silahsız ve masum halkına karşı cesur davranıyorlar” dedi.

Yahudi bir hahamın yanına montajlanmış fotoğraf paylaşıldı

İran resmi medyası, İran’ın Erbil’e yönelik saldırılarını meşrulaştırmak için Pêşrew Dizayi’nin fotoğraflarını photoshoplayarak servis etmeye başlamıştı. Dizayi’nin fotoğraflarını montajlayıp servis eden İranlı ajanslar “Kürdistan’ın petrolünü İsrail’e satıyor” şeklinde dezenformasyona başvurmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun yarı resmi haber ajansı Tasnim, 20 Ocak tarihli “Peşrew Dizayi iş insanı mı yoksa Mossad’ın stratejik destekçisi mi?” başlıklı haberinde, Devrim Muhafızlarının Kürd iş insanının evini hedef alarak güya “Mossad’ın en önemli işbirlikçilerinden birinin hedef alındığını" savunarak kamuoyunu yönlendirmeye çalıştı.

Devrim Muhafızları'nın İnternet sitesi, 20 Ocak’ta Peşrew Dizayi’nin kim olduğunu yerel kamuoyuna anlatmaya çalıştığı haberde, Peşrew Mecid Ağa Dizayi’nin çok sayıda fotoğrafını yayınlandı.

Fotoğraflardan birinde, Yahudi bir hahamın yanına montajlanmış fotoğrafı servis edildi. Ancak çok geçmeden fotoğrafın orijinal ortaya çıktı ve Devrim Muhafızları medyasının Photoshop'la dezenformasyon yapmaya kalkıştığı görüldü.

Sahte altyazılı video dolaşıma sokuldu

Bunun yanı sıra İsrailli bir doktor ile 12 yıl önce yapılan röportaj yeniymiş gibi ve sahte alt yazı ile sosyal medyada dolaşıma sokuldu. Röportajın orijinalinde doktor, lazerli göz ameliyatından bahsederken altyazılı sahte versiyonunda ise güya Mossad'ın Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri hakkında konuşuyormuş gibi gösterildi.

Video, Arapça altyazı ile sosyal medya platformları üzerinden paylaşılmaya başlandı. 

YouTuba, 4 Mayıs 2011 tarihinde yüklenen İbranice röportajda Dr. David İsrael, lazer ile göz tedavisinden bahsediyor. Ancak, röportajdan kesilen ve 1 dakikadan daha az bir bölümüne Arapça altyazısı eklendi ve güya doktorun İsrail gizli servisi Mossad’ın Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerini anlattığı şeklinde gösterildi.