Kürdistan Bölgesi artık ‘yasal olarak’ petrol satabilecek

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti, 2023 bütçe tasarısı konusunda anlaştı. Varılan anlaşmaya göre Irak, Kürdistan Bölgesi’nin petrolünü satmasını yasal olarak kabul edecek.

Kürdistan Bölgesi artık ‘yasal olarak’ petrol satabilecek

Rûdaw’ın Irak Bakanlar Kurulu’ndan edindiği bilgilere göre, varılan anlaşma neticesinden 2023 bütçesinden Kürdistan Bölgesi’ne ayrılan pay yüzde 12,67 olacak.

Bu yılın ekim ayında Kürdistan Bölgesi ile Irak’ta genel nüfus sayımı yapılması planlanıyor. Yapılacak nüfus sayımında Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların oranı yüzde 12, 67’den yüksek olursa eksik kalan para, önceki aylar da hesaba katılarak Irak tarafından Kürdistan Bölgesi’ne ödenecek.

Irak, petrolün Kürdistan Hükümeti tarafından satılmasını yasal olarak kabul edecek

Anlaşmaya göre Irak Hükümeti, Kürdistan Bölgesi’nde çalışan petrol şirketlerinin ödemelerini yapacak, petrolün Kürdistan Hükümeti tarafından satılmasını yasal olarak kabul edecek, ayrıca Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi aleyhindeki tüm kararları Petrol ve Gaz Yasa Tasarısı hazırlanıp Irak Parlamentosu’nda oylanıp yasalaşana kadar askıya alınacak.

Öte yandan bir banka hesabının açılarak Kürdistan Bölgesi’ne ayrılan bütçe payının her ay bu hesaba aktarılacağı ve bu kısımla sadece Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ilgileneceği kabul edildi.

250 bin varil petrolün parası Irak’a verilecek

Ayrıca, anlaşma hükümlerinin olduğu gibi uygulanabilmesi için satılan petrolün 250 bin varilinin parasının Irak’a verilmesi Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından kabul edildi.