Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan Paris’teki zirveye ilişkin açıklama

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransa-Kürdistan Bölgesi ilişkilerinin yanı sıra Ortadoğu’daki gelişmeleri görüştü.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan Paris’teki zirveye ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün (03 Kasım 2023) Elysee Sarayı'nda Başkan Neçirvan Barzani’yi kabul etti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan resmi görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, liderler toplantıda ikili ilişkilerin yanı sıra Erbil-Bağdat arasında yürütülen müzakereler, Irak’taki siyasi, güvenlik, ekonomik meseleler ile bölgede yaşanan gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, İki lider Irak ve Fransa arasındaki stratejik anlaşma çerçevesinde Fransa'nın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini geliştirmesi ve aralarındaki işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Kargaşa içinden geçen Ortadoğu’da Irak’ın barış ve istikrarın sağlanmasının gerekli olduğu konusunda mutabık kalan liderler Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne yönelik anlayış ve diyalogun sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.

Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin konuşan Başkan Neçirvan Barzani ile Cumhurbaşkanı Macron, savaşın yayılmasının önlenmesi, sivillerin korunması ve mağdurlara insani yardım ulaştırılmasına yönelik çabaların önemini vurguladı. Her iki taraf, mevcut durumun devam etmesi halinde bölgedeki huzur ve istikrarın daha fazla tehlikeye gireceği konusunda hem fikir kaldı.

IŞİD tehditti ve terörle mücadele, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin bölge ve komşu ülkelerle olan ilişkileri, Suriye’de yaşanan gelişmeler liderlerin masaya yatırdığı güncel önemli konular arasında yerini aldı.