Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta Baas destekçisi 24 kişi gözaltına alındı

Irak Ulusal Güvenlik Servisi, kapatılan Baas Partisi'ni desteklemekle suçlanan 24 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta Baas destekçisi 24 kişi gözaltına alındı
Açıklamada, Kürdistan Bölgesi'nin Kerkük kenti ve Irak'ın çeşitli bölgelerinde yasaklı Baas Partisi'nin tanıtım faaliyetlerinin varlığına ilişkin istihbarat bilgilerinin alınmasının ardından Ulusal Güvenlik Servisi birimlerinin konuyu takip etmek ve ilgilileri yakalamak için geniş çaplı bir operasyon başlattığı aktarıldı.
 
Kerkük Valiliği'nde başlatılan operasyon ile istihbarat çalışmaları ve vatandaşların ihbarı yoluyla birlikler, kapatılan Baas Partisi ile bağlantıları ve tanıtım faaliyetlerinde bulunan 13 kişiyi gözaltına aldı.
 
Anbar, Bağdat, Kerbala ve Ninova valilikleri operasyona dahil edilirken, saha çalışmalarının ardından kimlikleri tespit edilen 11 kişi daha gözaltına alındı. Bahsi geçen bu isimlerden bazıları eski rejimi öven video kliplerde yer alırken, diğerleri ise halka açık bazı alanlarda yasaklı broşürler dağıttı.
 
Gözaltı furyasının 2016 yılında kapatılan 32 sayılı Baas Partisi Yasaklama Kanunu'nun hüküm ve maddelerine uygun ve adli emirlere dayanılarak gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, tüm sanıkların yasal işlem için adli makamlara sevk edildiği aktarıldı.
 
2005 Irak kalıcı anayasası uyarında Baas Partisi 2016 yılında Irak parlamentosu tarafından yasaklandı. Yasa uyarınca Baas Partisi’ne üye olan veya propagandası yapan herkes cezalandırılıyor.