Kürdistan Parlamento seçimleri: Hristiyanların ardından Türkmenler de ‘boykot’ diyor

Hristiyanların ardından Türkmenler de Kürdistan Parlamento seçimleri için boykot kararı aldı.

Kürdistan Parlamento seçimleri: Hristiyanların ardından Türkmenler de ‘boykot’ diyor

Kürdistan Bölgesi'ndeki Türkmen partileri, parlamento seçimleri hakkında son toplantılarını bugün yapacak ve ardından basın toplantısıyla nihai kararlarını açıklayacak. Toplantı öncesi Rûdaw’a konuşan Türkmen liderlerden Muhammed Sadettin, seçimleri oybirliğiyle boykot edeceklerini söyledi.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin kotalara ilişkin kararının ardından Kürdistan Bölgesi’ndeki Süryani, Keldani ve Ermeni temsilciler, 10 Haziran 2024’te yapılacak olan Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılmayacakları duyurmuştu.

Seçime girmeye hak kazanan Türkmen partileri de nihai kararlarını açıklamak için bugün öğleden sonra bir araya gelecek.

Türkmen Kalkınma Partisi Genel Başkanı Muhammed Sadettin, “Kendi aramızda yapacağımız toplantı ve istişarelerin ardından nihai kararımızı vereceğiz” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nde 11 Türkmen partisi bulunuyor ancak bunların yalnızca 8'i Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'na kayıt yaptırdı.

Rûdaw'ın aktardığı bilgilere göre, Irak Türkmen Cephesi (ITC) diğer Türkmen partileriyle birlikte hareket etmeyecek ve seçimle ilgili tavrını daha sonra açıklayacak.

Irak Federal Mahkemesi 21 Şubat 2024’te Kürdistan Parlamentosunda Türkmen ve Hristiyanlar için ayrılan 11 sandalyelik kota hakkının “anayasaya aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Seçime katılabilecek partiler ise şunlar:

Türkmen Reform Partisi

Irak Türkmen Cephesi

Kürdistan Türkmenleri İçin Demokrasi Hareketi

Kürdistan Türkmen Demokratik Hareketi

Bağımsız Türkmen Hareketi

Irak Türkmen Halk Partisi

Kürdistan Türkmen Dayanışma Partisi

Türkmen Milli İrade Partisi

/Rudaw