Kürt seçmenler için ‘3. yol’ önerisi

Altı muhalefet partisi güçlendirilmiş parlamenter sistem ve seçim ittifakı gündemi ile bugün Ankara’da yuvarlak masa etrafında bir araya gelecek. Söz konusu toplantı aylardır süren ikili görüşme ve istişarelerin ardından muhalefet açısından varılan en önemli aşamalardan biri olarak değerlendiriliyor.

Kürt seçmenler için ‘3. yol’ önerisi

Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katılacak.

Liderlerin toplantıda, seçimin kazanılması halinde parlamenter sisteme geçiş sürecinin planlaması ve cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceği gibi konuları da ele alması bekleniyor. 

Altılı toplantıya HDP şu ana kadar davet edilmedi.  Bu da HDP’nin Millet İttifakı’nın dışında tutulacağı şeklinde yorumlanıyor.  

HDP’nin toplantıya davet edilmemesi HDP’liler arasında da “3. yol” tartışmasına neden oldu.

HDP eski Milletvekili Sırrı Sakık, partisinin altılı toplantıya davet edilmeyerek ittifakın dışında tutulmasına tepkisini dile getirirken aynı zamanda yeni bir öneride bulundu.

Sakık, Twitter hesabından yaptığı açıklamada HDP’nin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarması gerektiğini söyledi.

Sırrı Sakık, şu ifadeleri kullandı:

“Geleceğin Türkiye’si için muhalefet yarın bir masada bir araya gelecek. HDP bu masada yok. Madem onların bu gelecek planında HDP yok o zaman herkes kendi yolunda yürümeli. Kürtler ve HDP 3. yol ile kendi adayını belirlemeli. HDP’yi yok saymak ne gerçekçidir ne ahlaki.

Muhalefetçilik oynamanın kimseye faydası yok. Net ve cesur adımlar atılmazsa hiçbir şey değişmez. Bu yalnızca HDP’nin değil tüm Türkiye halklarının sorunudur. Halk bu konuda cesur ve bu durumun bilincinde. Siyasiler ise halkın çok gerisinde. Not: naçizane adayım bir kadın.”