Kürtçe öğretmenliğine sadece 3 kontenjan ayrılması Meclis’e taşındı

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 15 bin öğretmen atamasına ilişkin branş bazında kontenjan dağılımını yaparken Kürtçe’ye sadece 3 kontenjan ayırması Meclis’e taşındı.

Kürtçe öğretmenliğine sadece 3 kontenjan ayrılması Meclis’e taşındı

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Necdet İpekyüz, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in cevaplaması istemiyle sunduğu soru önergesinde; Kürtçe’nin Türkiye’de en yaygın kullanılan ikinci dil olduğunu belirterek, ilgili üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri’nin 2013 yılı itibariyle yüksek lisans programlarından, 2015 yılı itibariyle de lisans programlarından mezun verdiğini hatırlattı.

Buna rağmen Kürtçe dili için yapılan atamalarda kontenjanın sınırlı tutulduğunu ifade eden İpekyüz, Bakan Özer’in yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

“1. Türkiye’de Türkçe’den sonra en yaygın konuşulan dil Kürtçe iken, atamalarda Kürtçe için sadece 3 kontenjan ayırılmasının gerekçesi nedir?

2. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de Türkiye’nin çekince koyarak sözleşmeyi kabul ettiği maddelerden olan çocukların anadilinde eğitim ve kültür hakkının sağlanması hususunda Bakanlığınız bünyesinde ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

3. Bakanlığınızın anadilin çocukların pedagojik gelişimine ve öğrenmelerine katkısında dair bir çalışması var mıdır?

4. “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersi kapsamında yer alan Kurmanci ve Zazaki öğretmeni olarak MEB bünyesinde atanan ve şu anda aktif çalışan kaç öğretmen vardır? Bu öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu olmak üzere statüleri nelerdir?

5. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren ve atama bekleyen kaç lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu vardır?

6. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olanların önümüzdeki dönem atamalarına ilişkin bir planınız var mıdır?”

Ne olmuştu?

15 bin öğretmen alımına ilişkin başvuru ve atama duyurusu önceki gün Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde yayımlanmıştı.

Arapça, Türkçe, İngilizce ve Almanca gibi branşlara çok sayıda kontenjan ayrılırken, Türkiye'de konuşulan ikinci dil olan Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi için 2, Zazaki lehçesi için de 1 kontenjan ayrılmıştı.