Kürtler ve Türkmenler kaymakamın göreve başlamasına izin vermiyor

5 Şubat’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani tarafından Dakuk kaymakamlığına atanan Abdülsıtar Ali, Kürtler ve Türkmenlerin itirazlarından görevine başlayamıyor.

Kürtler ve Türkmenler kaymakamın göreve başlamasına izin vermiyor

Kerkük'ün Dakuk ilçesinde 5 Şubat’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani tarafından Dakuk kaymakamlığına atanan Abdülsıtar Ali, Kürtler ve Türkmenlerin itirazlarından görevine başlayamıyor.

“Dakuk kaymakamlığı Kürtlerin hakkı”

Dakuk’taki 18. Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Karargahı Başkan Yardımcısı İdris Adil, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Tüm kriterlere göre Dakuk kaymakamlığı Kürtlerin hakkı. Kerkük vilayetinin yönetiminde denge ve farklı oluşumların katılımını talep ediyoruz. Kerkük’ün yönetiminde şu anda bunlara dikkat edilmiyor” ifadelerini kullandı.

“4 ilçenin hiçbirinde Kürt kaymakam yok”

İdris Adil, Kürtlerin yanı sıra Dakuk’taki Türkmenlerin de Kerkük Valisi’nin yaptıklarına karşı geldiğini belirterek “Dakuk’un Kürt ve Türkmen temsilcileri olarak Kerkük Valiliğini ziyaret edip Vali Rakan Cuburi ile görüştük. 4 Kürt, 4 de Türkmen temsilci vardı. Vali’ye 4 ilçenin hiçbirinde Kürt kaymakam olmadığını ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledim” dedi.

“Arapların oranı yüzde 17 civarında”

Irak resmi makamlarından aldığı bilgilere göre Dakuk nüfusunun geçtiğimiz ocak ayında 76 bin 417 olduğunu belirten Adil, “Kürtlerin ilçedeki oranı yaklaşık yüzde 41, Türkmenlerin de oranı yaklaşık 41 iken Arapların oranı yüzde 17 civarında” şeklinde konuştu.

Seçim Komisyonu’nun 2021 verilerini de paylaşan Adil, “ Dakuk’ta 43 bin 496 seçmen var, bunların 18 bin 875’i sandığa gitti. Sandığa gidenlerin 8 bin 193’ü Kürt, 8 bin 154’ü de Türkmen iken sandığa giden Arapların sayısı ise 2 bin 481’di” şeklinde konuştu.

“Acaba bu verileri nereden aldınız?”

İdris Adil, Arapların Dakuk’taki oranını yüzde 70 olarak gösteren Kerkük Valisi Rakan Cuburi’ye gönderdiği mektupta, “Acaba bu verileri nereden aldınız? Hangi dönemde Kürtler ve Türkmenlerin Dakuk’taki nüfusu yüzde 30 olup da Arapların nüfusu yüzde 70 oldu?” sorularını yöneltti.

Cuburi’ye 1957 yılına ait istatistikleri gönderen Adil, o dönemde Dakuk’taki tüm Arapların köylerde yaşadıklarını ve köy sayısının 78 olduğunu kaydetti.

5 Şubat’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani tarafından Dakuk kaymakanlığına atanan Abdülsıtar Ali, Kerkük Valisi Rakan Cuburi tarafından resmi olarak göreve başlatıldı.

İlçe kaymakamsız

Önceki kaymakam Luyis Efendi’nin yaşından ötürü emekliliğe ayrılmasından sonra bu göreve atanan Abdülsıtar Ali, Kürtler ve Türkmenlerin itirazları nedeniyle görevine başlayamıyor ve ilçe mevcut durumda kaymakamsız.

Kerkük’ün Arap milletvekillerinden Vasdi Asi, Sahre Xerîb ve Muna Sebîl konuya ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, önemli konulardan taviz vermeyeceklerini belirterek Kerkük’te bir arada ve barış içinde yaşamı vurguladı.

"Mevcut atama iptal edilsin"

9 Şubat’ta Kürt, Türkmen ve Hristiyan 8 milletvekili, Irak Başbakanı Sudani’ye Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah aracılığıyla gönderdikleri yazıda Dakuk halkı yeni bir kaymakam üzerinde anlaşmaya varana kadar mevcut atamanın iptal edilmesini talep etti.  /Rudaw