Kürtlerden, Irak parlamentosu kararına boykot protestosu!

Kürtlerden, Irak parlamentosu kararına boykot protestosu!

Irak parlamentosunda kabul gören yeni seçim yasası, küçük partiler ile bağımsız adayların seçilmeleri güçleştireceği nedeniyle tepkiler alıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yaparak Irak parlamentosunun kararının seçilme hakkını sınırlandıran bir karar olduğunu savunan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Merkez Komite Üyesi Hoşyar Zebari, Twiter hesabından açıklamada, Irak Parlamentosu tarafından kabul edilen yeni seçim yasasını eleştirdi.

2 ayı aşkın bir zamandır sert protestolara sahne olan Irak’ta gerginliği azaltmak için hazırlanıldığı söylenen yasanın gerginliğin düşürülmesi bir yana var olan gerginlikleri de arttıracağına dikkat çeken Zebari, “Protestocuların asil niyetlerinin aksine, bu yasa küçük partilerin ve bağımsız adayların şansını azaltacaktır” ifadelerini kullandı.

Irak'ta son haftalarda tartışmalara yol açan yeni seçim yasası tasarısı parlamentoda dün düzenlenen oturumda okunarak oylamaya sunuldu. Oturuma parlamentodaki 329 milletvekilinden 184'ü katılırken, yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Kürdistan Fraksiyonu’ndan boykot

Irak Parlamentosu'ndaki Kürdistan Fraksiyonu, tasarıya itirazlarını ortak yazılı açıklamayla duyurdu. Açıklamada, Kürtlerin taleplerinin dikkate alınmadığı ve özellikle tasarıdaki 15 ve 16'ncı maddelere karşı çıkıldığı belirtildi.

Yeni seçim yasasının 15'inci maddesine göre seçim çevreleri ilçe bazında belirlenecek ve her ilçede en çok oyu alan aday milletvekili seçilecek. Kürdistan parlamenterlerinin itiraz ettiği 16'ncı madde ise kadınlar için belirlenen kotanın yüzde 25'le sınırlandırılmasını öngörüyor.

Irak Parlamentosu'ndaki Kürdistan Fraksiyonu'nun 58 milletvekili bulunuyor.

Seçim yasasının Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından onaylanması halinde, gözler bu sefer yeni bağımsız seçim komisyonun kurulması üzerinde olacak.

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden gösteriler nedeniyle Başbakan Adil Abdulmehdi, 29 Kasım'da görevinden istifa etmişti.

Geçici hükümetin kurulmaya çalışıldığı Irak'ta, Bina Koalisyonu, başbakan adayı olarak Yüksek Öğretim Bakanı Kusay es-Suheyl'i önermişti.