Levent Üzümcü: Ben mi kurdum PYD'yi ben mi verdim Salih Müslim'e Türkiye pasaportunu?

2017 yılında Kolombiya’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmadığı halde Levent Üzümcü hakkında ‘terör soruşturması’ yapıldığı ortaya çıktı.

Levent Üzümcü: Ben mi kurdum PYD'yi ben mi verdim Salih Müslim'e Türkiye pasaportunu?
Kolombiya‘da 2017 yılında yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısı nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve bazı eski CHP milletvekilleri ile Levent Üzümcü hakkında ‘terör soruşturması’ yapıldığı ortaya çıktı.
 
Buna göre S.Ç. isimli bir kişi Kılıçdaroğlu, CHP ve HDP’den bazı milletvekilleri ve Üzümcü’nün de aralarında bulunduğu katılımcılar hakkında 31 Aralık 2019 tarihinde toplantıya katıldıklarını iddia edilerek haklarında suç duyurusunda bulundu.
 
Soruşturmaya neden olan toplantı 2017 yılında Kolombiya’da yapılmıştı ancak Levent Üzümcü toplantıya katılanların arasında değildi. Üzümcü’nün katıldığı toplantı 2013 yılında İstanbul’da CHP’nin ev sahipliğinde yapılmıştı.
 
Konuya ilişkin Artı Gerçek'e açıklamalarda bulunan Üzümcü, "S.Ç adlı tanık, neyin tanığı olduğunu kendisi biliyor. 'Yalancı tanıklık yaptım' diyen insanların ceza almadığını, iftira atılan insanların ise yıllarca cezaevinde kaldığını biliyoruz. Amerika en sert dönemlerinde dahi Sosyalist Enternasyonal toplantıların yapılmasına karşı çıkmadı. Dünyanın 200 tane ülkesinde sosyalist partiler, bu toplantılarda yer alıyor. 2013 yılında istanbul'da yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısında konuşmamdan kaynaklı işimden atıldım" ifadelerini kullandı.
 
'BEN Mİ KURDUM PYD'Yİ'
 
2017'de olan toplantı da olmadığını, hayatında hiç Kolombiya'ya gitmediğini söyleyen Üzümcü, "Keşke gidebilsem oraya kadar.  Ayrıca, herhangi bir toplantıya katılmak suç değil. Salih Müslim orada konuşma yapmış, orada bulunanlara, online olarak katılanlara da soruşturma açılmış. Salih Müslim'e ben mi verdim Türkiye pasaportunu, ben mi PYD'yi kurdum, anlamıyorum. Amerika ve dünyanın en sert olduğu dönemlerde dahi böyle şeyler olmadı" diyerek açılan soruşturmanın demokrasi ile bağdaşlaşmadığını belirtti. 
 
'SORUŞTURMA AÇILAN İSİMLER'
 
Soruşturma kapsamında, Kemal Kılıçdaroğlu, Arzu Çerkezoğlu ve Levent Üzümcü ile birlikte şu isimler hakkında araştırma yapıldı: “24. Dönem CHP Milletvekilleri Hurşit Güneş, Osman Faruk Loğoğlu, Osman Korutürk, Umut Oran, yazar İhsan Eliaçık, 26. Dönem CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan, 24. Dönem HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Uluslararası Af Örgütü temsilcisi Murat Çekiç ve eski PYD eş Genel Başkanı Salih Müslim.”
Artigercek