Liderlerden Halepçe Katliamı'nın 35. yıldönümünde anma mesajları

Halepçe Katliamının 35’inci yıldönümü vesilesiyle birer mesaj yayımlayan Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani

Liderlerden Halepçe Katliamı'nın 35. yıldönümünde anma mesajları

Başkan Mesud Barzani, Halepçe'ye kimyasal saldırıyla işlenen bu insanlık suçunun dünyanın gözü önünde dönemin en vahşi rejimi tarafından işlendiğini belirtti.

“Bu suç halkımızın vücudunda derin bir yaradır ve asla unutulmayacaktır” diyen Barzani, mesajının devamında, Irak devleti’nin Halepçe'ye ve Kürdistan evlatlarına karşı işlenen suçlardan dolayı tazminat ödemesi gerektiğini vurguladı.

Barzani, “Halepçe şehitlerinin ve tüm Kürdistan özgürlük hareketi şehitlerinin ruhlarına selam olsun” dedi.

“Kürdistan halkının iradesini ve özgürlük özlemini kıramadı”

Halepçe şehitlerini anan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de, “Halepçe'ye yapılan kimyasal saldırı, faillerin vahşetini ve Kürdistan halkına yönelik zulmün derinliğini gözler önüne serdi. Dakikalar içinde beş bin masum insanın hayatını aldı ve binlercesini de yaraladı. Arkasında harap olmuş bir ortam bıraktı ve sayısız aileyi yerinden etti. Ama Kürdistan halkının iradesini ve özgürlük özlemini kıramadı dedi.

Barzani, “Kürt halkı bu trajediyi anarak özgürlük için yaptığı fedakarlıkları bugünün nesillerine ve tüm dünyaya hatırlatacaktır. Ayrıca, bu tür suçların hiçbir yerde tekrarlanmaması için her türlü çabayı göstermesi için dünyaya ve insanlığa ahlaki ve insani bir görev yüklüyor” ifadelerini kullandı.

Bu vesileyle Halepçe'nin il satatüsüne kavuşturulmasına yönelik çalışmaları tamamlayan Irak Hükümetine ve Kürdistan Bölgesi'ndeki ilgili taraflara teşekkür eden Barzani, “Halepçe halkının ve kentinin her alanda daha fazla hizmete ihtiyacı olduğunu vurguluyoruz. Gecikmeden ve mahkeme tarafından kararlaştırıldığı şekilde tazmin edilmelidirler” diye belirtti.

Neçirvan Barzani mesajında, “Bu korkunç trajediyi ve masum kurbanları hatırladıkça geleceğe daha ümitle bakıyoruz. Kürdistan Bölgesi'nin kazanımlarını, anayasal haklarını ve federal statüsünü koruyacak birlik ve beraberlik için çalışmalarımızı ve çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

“Baas rejiminin tüm mağdurlarına tazminat ödenmelidir"

Başbakan Mesrur Barzani de Halepçe şehitlerini andığı mesajında, Irak Hükümetinin, Kürdistan Parlamentosu’nda uzun yıllar önce kararlaştırılan Halepçe’yi il olarak resmen tanıma konusundaki kararını takdirle karşıladıklarını belirtti.

Irak hükümetinin Halepçe mağdurlarına yönelik ahlaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini yineleyen Barzani, “Anayasada belirtildiği gibi Halepçe şehitlerinin ailelerine, Enfal kurbanlarına ve Baas rejiminin tüm mağdurlarına tazminat ödenmelidir” dedi.

Başbakan Barzani, şu ifadeleri kullandı:

“Bu suçun üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki Halepçe'deki kimyasal saldırıda şehit olanların ailelerinin ve kurbanlarının yaraları henüz sarılmadı ve eski Irak rejiminin işlediği suçların kurbanlarının ızdırabı son bulmadı. Bu nedenle şehitler şehri, aydınların, âlimlerin ve ünlü mutasavvıfların merkezi Halepçe'nin dirençli ve fedakar halkına hizmet etmek başta federal hükümet ve uluslararası toplum olmak üzere hepimizin görevidir.”

Barzani, Halepçe halkına daha iyi hizmet etmek için şahsi ve parti müdahalesinden uzak temiz bir yönetim istediklerini de vurguladı. /Rudaw