Mela Bextiyar: Ya uluslararası garanti ya bağımsızlık

Mela Bextiyar: Ya uluslararası garanti ya bağımsızlık

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin politbüro üyelerinden Mela Bextiyar, Hewlêr'in bağımsızlık referandumu kararından ancak kendilerine bölgesel ve uluslararası garantiler verilmesi halinde vazgeçebileceklerini söyledi. Bextiyar, "Ya uluslararası ve bölgesel düzeyde haklarımızı garanti altına alan bir denklemin parçası olacağız ya da kendi kaderimizi tayin edeceğiz" dedi.

KYB’nin, Arap Birliği ülkelerinden gelen ‘referanduma alternatif’ çağrısına cevap, partinin politbüro üyelerinden Mela Bextiyar tarafından yapıldı. Bextiyar, bağımsızlığın alternatifinin Hewlêr-Bağdat arasında yapılacak yeni bir anlaşmayla Irak’ta bir konfederasyon kurulması olabileceğini söyledi. Ancak KYB yetkilisi kendilerine bu tür önerilerin sunulmadığını ekledi. Bextiyar şu ifadeleri kullandı: “Ya uluslararası ve bölgesel düzeyde haklarımızı garanti altına alan bir denklemin parçası olacağız ya da kendi kaderimizi tayin edeceğiz.”

Partisinin son iki günde Türkiye, İran ve BM’den yetkililerle görüştüğünü aktaran Bextiyar, görüşmelerde Iraklı Kürtlerin Bağdat’a yönelik eleştirilerinin kabul gördüğünü ancak bu durumun yeterli olmayacağını söyledi. Bextiyar, “Referandumun alternatifi olacak bir garanti almadık. Ve o veya bu yetkilinin kullandığı dile aldanmayacağız. Irak’ın yapısının değiştiğini öngören yasal ve uluslararası garantiler talep ediyoruz; sadece Irak’ta değil, bölgedeki kaderimizin garanti altına alınmasını istiyoruz” dedi.