Mesrur Barzani'nin Danışmanı: Yeni bir petrol ve gaz yasası hazırlamak için üç taslak var

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin Danışmanı Bewar Kinsi, "Irak'ta yeni bir petrol ve gaz yasası hazırlamak için üç taslak var. Bunlardan ilki, Kürdistan Bölgesi için bir ölçüde tatmin edici olan ve şimdi üzerinde çalışılması gereken 2007 taslağıdır” dedi.

Mesrur Barzani'nin Danışmanı: Yeni bir petrol ve gaz yasası hazırlamak için üç taslak var

Başbakan Mesrur Barzani'nin Danışmanı Bewar Kinsi, 2007 tarihli Irak petrol ve gaz yasa taslağının, yapılacak bazı değişikliklerden sonra Kürdistan Bölgesi için uygun olabileceğini söyledi.

Erbil ile Bağdat arasında ortak bir petrol ve gaz yasası hazırlama çağrıları, Muhammed Şiya el-Sudani başkanlığında yeni Irak hükümetinin kurulmasından bu yana gündemin üst sıralarına tırmanmış durumda.

Rudaw ajansına verdiği demeçte Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin Danışmanı Bewar Kinsi, "Irak'ta yeni bir petrol ve gaz yasası hazırlamak için üç taslak var. Bunlardan ilki, Kürdistan Bölgesi için bir ölçüde tatmin edici olan ve şimdi üzerinde çalışılması gereken 2007 taslağıdır” ifadelerini kullandı.

Bewar Kinsi, diğer iki taslağın Kürdistan Bölgesi için tatmin edici olmadığını belirterek, Erbil'in bunları Bağdat ile görüşmekten kaçınması gerektiğini vurguladı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti önceki gün, petrol ve gaz konusu da dahil olmak üzere önemli meseleleri Bağdat ile müzakere etmek üzere bir heyet oluşturmuştu.

Kinsi, “Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat ile müzakere etmek üzere hukuk ve enerji uzmanlarından oluşan bir heyet hazırlaması, tüm yasal boşlukların farkında olması, petrol ve gaz sürecinin tüm ayrıntılarını bilmesi, Kürdistan Bölgesi'nin çıkarlarına aykırı bir tasarının ortaya çıkmaması için çok önemli" dedi.

Başbakan Barzani de bu ayın başlarında, Erbil ve Bağdat arasında ortak bir hidrokarbon yasa taslağının hazırlanmasının iki hükümet arasındaki çözülmemiş sorunları çözmek için önemli bir adım alacağını söylemişti.

Irak Parlamentosunun İkinci Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Ekim ayında, Erbil ve Bağdat arasında askıda kalan sorunları çözmenin yeni Irak hükümetinin görevlerinden biri olduğunu söyleyerek, taslak hazırlama konusunda iki taraf arasında bir anlaşmaya varılması gereğine özel bir vurgu yapmıştı.

Irak Başbakanı Sudani de Erbil ile Bağdat'ın, aralarındaki acil sorunları çözmeye istekli olduklarını ve bunu "profesyonelce" yapmaları gerektiğini vurgulamıştı.