Mizûrî: "Irak istese bile Kürdistan Bölgesi'nin statüsünü feshedemez"

Mizûrî: "Irak istese bile Kürdistan Bölgesi'nin statüsünü feshedemez"

Kürdistan Parlamentosu Hukuk Danışmanı Dr. Wehdî Mizûrî,  Irak hükümetinin istese bile Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü kaldıramıyacağını çünkü kanunen bunun mümkün olmadığını, Kürdistan’ın statüsünün Anayasa’da garanti altına alındığını söyledi.  

Basnews'te yer alan haberde, Kürdistan Parlamentosu Hukuk Danışmanı Dr. Wehdî Mizûrî,  Kürdistan Bölgesi’nin siyasi ve yasal bir statüye sahip olduğunu, feshedilmesinin kanunen mümkün olmadığını kaydetti. Dr. Wehdî Mizûrî “Kürdistan Bölgesi’nin status Irak Anayasası yazılmadan önce de vardı. Zaten Anayasa’da da yer almıştır. Eğer Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü feshetmek isterlerse Anayasa’da birçok maddeyi değiştirmesi gerekir” dedi.

Dr. Wehdî Mizûrî, Irak Anayasası’nde Kürdistan Bölgesi’nin statüsünün iptal edilmesine ilişkin 142 maddede ilgili bölümün olduğunu belirterek, “Bir özerk bölgenin statüsünün iptali için Parlamento bir komisyon kurar, 4 ay içerisinde o bölgede referanduma gidilir. Eğer bölgenin üçte ikisi yıkılması yönünde oy kullanırsa Parlamento’nun da onayı  ile özerk statü iptal edilir, ya da üçte ikisi reddederse iptal edilmez” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Parlamentosu Danışmanı Dr. Mizûrî  ayrıca Anayasa’nın 126’ıncı maddesinde yer alan Cumhurbaşkanı veya Başbakan’ın da Parlamento’ya özerk bölge statüsünün iplatilini önere bileceğini aynı şekilde referanduma gidilebileceği şeklinde de mümkün olduğunu dile getirdi.

Dr. Mizûrî başta dokunulmazlığı kaldırılan Soran Umer ve onun gibi Kürdistan Bölgesi’nin federal statüsünün yıkılmasını isteyenlere Anayasayı iyi okumakarı daha sonra Kürdistan’ın özerkliğinin yıkılmasını istemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.