Mustafa Karasu: 'Türkiyelileşme çizgisi doğru bir çizgidir'

Mustafa Karasu HDP’nin seçimlerde kaybetmediğini iddia etti. Karasu “Kurdistan’da eskiye göre tek bir milletvekili bile azalmamıştır. Biraz oy kaybı da anlaşılırdır… Şurada birkaç yüz bin oy kaybı bu gerçeği farklı gösteremez. Buna dayanılarak bir yenilgi ve ciddi bir başarısızlık varmış algısı yaratılamaz. Bu yapılıyorsa burada kesinlikle art niyet aramak gerekir” dedi.

Mustafa Karasu:  'Türkiyelileşme çizgisi doğru bir çizgidir'

Mayıs ayında Türkiye’de yapılan Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra HDP’ye dönük halktan büyük eleştiriler gelişmişti. HDP hem oy kaybı yaşamış hem kitlesi CHP’ye kaymış en önemlisi de Kürtlerin belirleyen pozisyonunu Sinan Oğan gibi isimlere kaptırmıştı. HDP dahi bir açıklama yaparak başarısız olduğunu kabul etmişti.

Durum buyken KCK Yürütme Konseyi üyeleri ard arda açıklamalar yaparak “radikal bir özeleştiri verilmeyeceğini, HDP’nin Türkiyelileşme çizgisinde ısrar edeceğini” belirttiler. Bu isimlerden biri de PKK yöneticisi ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu.

PKK’de Türkiyelileşme eğiliminin en güçlü temsilcisi olarak bilenen Karasu’nun konuşmaları seçim sonrası HDP’ye yapılan eleştirilerin tümünü ret etti. Karasu konuşmasında bu eleştirileri KDP ve MİT yapıyor dedi. HDP’nin bir Türkiye partisi olduğunu ve kuruluş çizgisinden geri adım atmayacağını söyledi.

Mustafa Karasu değerlendirmesinde “HDP 50 yıllık mücadelemizin bir sonucudur, mücadelemizden kopuk ele alınamaz” dedi.

Karasu: HDP seçimlerde kaybetmedi

Mustafa Karasu HDP’nin seçimlerde kaybetmediğini iddia etti. Karasu “Kurdistan’da eskiye göre tek bir milletvekili bile azalmamıştır. Biraz oy kaybı da anlaşılırdır… Şurada birkaç yüz bin oy kaybı bu gerçeği farklı gösteremez. Buna dayanılarak bir yenilgi ve ciddi bir başarısızlık varmış algısı yaratılamaz. Bu yapılıyorsa burada kesinlikle art niyet aramak gerekir” diyerek HDP’nin kendisinin bile özeleştiri verdiği konuları kabul etmedi.

 “Bir kere seçilenlerin yarısı kadındır, bu konu seçilen milletvekili sayısından da daha önemlidir” diyen Karasu seçim sonuçlarını savundu.

Türkiyelileşme çizgisi doğrudur

Seçim sonrası Kürtler HDP’nin siyasi çizgisinin yanlış olduğu, HDP’nin Kürdistan’dan uzaklaştığı yönünde eleştiriler gelmişti. Karasu bu eleştirilere de değinerek,  “Eleştiri adı altında HDP’nin kuruluş felsefesi, ideolojik ve siyasi çizgisine ağır saldırı var” ifadesini kullandı.

Karasu: “HDP çizgisi ve izlediği politikalar azami yüzde 6,5 olan oyları yüzde 13,5 çıkarmıştır. Bu çizgi tüm tasfiye politikalarına rağmen hala gücünü de etkisini de korumaktadır. Yetersizlikler, eksiklikler ve istenen sonuçlara ulaşamama bu çizginin pratikleştirme sorunlarıyla ilgilidir.”

Ayrıca Karasu konuşmasında Türk solu ile yapılan ittifakların da doğru olduğunu söyleyerek eğer bu ittifak olmasa HDP’nin yüzde 10 barajını aşamayacağını söyledi ve “Sol ittifak HDP’ye kazandırdı, sol ittifak olmasa HDP meclise giremezdi” dedi. Ayrıca Karasu “eskiden beri sol ve sosyalist Türk adayları destekliyoruz” dedi. Sol ile ittifakı eleştirenlere karşı ise “HDP’nin KDP olmasını istiyorlar” diyerek cevap verdi.

Karasu Kılıçdaroğlu’nun desteklenmesinin de doğru olduğunu, hatta “geçmiş belediye seçimlerinde CHP’ye oy verilmesinin de doğru olduğunu” söyledi.

HDP Kürt partisi değildir

Karasu konuşmasının pek çok yerinde “HDP’nin bir Kürt partisi değildir” dedi ve ekledi “Milliyetçi bir parti değildir. Aslında HDP’yi dayandığı 50 yıllık mücadele çizgisinden koparıp Kürtlere kaybettirecek bir milliyetçi çizgiye çekmek istiyorlar” dedi. Ayrıca Karasu konuşmasında HDP” Başkan Apo’nun ulus devlet karşıtı paradigmasına göre kuruldu” dedi.(Kaynak)