TSK’nın Şengal operasyonu ve PKK’nin Şengal’deki durumuyla ilgili açıklamalar

Şengal’deki PKK liderlerine yakın bir kaynak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Şengal’de gerçekleştirdiği son hava saldırıları ve PKK’nin Şengal sınırlarındaki planlarına dair konuştu.

TSK’nın Şengal operasyonu ve PKK’nin Şengal’deki durumuyla ilgili açıklamalar

Şengal’deki PKK liderlerine yakın bir kaynak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Şengal’de gerçekleştirdiği son hava saldırıları ve PKK’nin Şengal sınırlarındaki planlarına dair konuştu.

K24’e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Şengal’deki PKK liderlerine yakın bir kaynak, TSK’nın Şengal’e yönelik son hava operasyonunda bazı PKK mensuplarının yaşamını yitirdiği ancak yaşamını yitirenlerin kaç kişi olduğuna dair bilgisinin olmadığını belirtti.

PKK’liler dışında 8 ila 10 arası Arap işçinin de saldırılarda yaşamını yitirdiğini kaydeden kaynak, söz konusu kişilerin tünel kazımı için Şengal Dağı’na çıkarılanlar olduğunu ifade etti.

TSK'nın Şengal'de PKK'ye yönelik son saldırısı

Xanesor’da PKK’lilerin toplandığı bir noktanın da bombalanan yerler arasında olduğunu bildiren kaynak, toplantıda PKK’li üst düzey bir ismin de olduğunu ve saldırının ardından Şengal’den Rojava’ya, Rojava’dan da gizli olarak Türkiye’ye geçtiğini aktardı.

Türkiye’ye geçen PKK yöneticisinin ismini açıklamayan kaynak, o kişinin MİT ile çalıştığından şüphe edildiği ve PKK içerisinde yer edinmiş olup PKK’lilerin bulundukları noktaları Türkiye’ye bildiriyor olabileceğinin düşünüldüğünü belirtti.

Geçtiğimiz ay PKK’nin Şengal ve Sinun’da çok sayıda toplantı gerçekleştirdiğini ve bu toplantılara yönelik hava saldırılarının siviller için de tehlikelerinin olduğunu dile getiren kaynak, saldırılarda bazı jeoloji mühendislerinin de yaşamını yitirdiğini söyledi.

Saldırıda kaç kişinin yaşamını yitirdiğine dair PKK’nin açıklama yapmadığını bildiren kaynak, PKK’nin bazen belirli bir noktada öldürülen mensuplarının daha sonra başka bir noktada öldüğünü belirtti.

Şengal Dağı’ndaki Xanesor’dan Şib el-Kasım’a kadar olan noktada 20 tünel kazımı faaliyeti yürüttüğünü kaydeden kaynak, zorlu yerlerin kazımının aletlerle, kolay yerlerin kazı çalışmalarının ise işçiler tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

Tünellerin uzunluğunun değiştiğini ve 1 km uzunluğunda tünellerin olduğunu bildiren kaynak, tünellerde hastane ve askeri noktalar gibi farklı bölümlerin olduğunu söyledi.

Şengal sınırlarında PKK’ye katılan kişilerin en az 60 gün boyunca bu tünellerde kaldığını kaydeden kaynak, Şengal’deki protestolara PKK’nin talimatıyla katılım olduğunu ve başka bölgelerdeki Arapların otomobillerle protestolara getirildiğini ifade etti.

PKK’nin Şengal’deki faaliyetleriyle ilgili medyaya açıklama yapmanın yasak olduğunu söyleyen kaynak, bu tür kişilerin tespit edilmesi durumunda PKK tarafından gizlice infaz edildiğini bildirdi.

Şengal'de PKK'ye yönelik son saldırının ardından çekilmiş bir görüntü
Şengal Dağı'ndaki Şib el-Kasım Türbesi
Şengal Dağı
PKK'nin Şengal'deki protestosuna katılan Araplar

 (Kaynak:K24)