Neçirvan Barzani: Şii liderler ‘Peşmergeyle savaşmayın’ diye fetva çıkarmıştı

Başkan Neçirvan Barzani, Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen bir anma töreninde yaptığı konuşmada, son zamanlarda diplomatik misyon ve Koalisyon Güçleri’ne yönelik saldırılara değinerek, “Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının yetkisinin ihlal ederek diplomatik misyonlara, Koalisyon Güçlerine ve Peşmergelere saldırmak, hükümetin çalışmalarını aksattığı gibi Irak'ta pek çok karmaşık sorunları da beraberinde getiriyor” dedi.

Neçirvan Barzani: Şii liderler ‘Peşmergeyle savaşmayın’ diye fetva çıkarmıştı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Şii dini lider Muhammed Bakır el-Hekim'in 21’inci ölüm yıl dönümü için Bağdat'ta düzenlenen anma törenine katıldı.

Burada konuşan Neçirvan Barzani, bütçe ve memur maaşları meselesinin yanı sıra Irak’ta yabancı güçlere yapılan saldırılara değindi.

Barzani,  “Bu önemli bir anma töreninde sizlerle beraberiz. Irak halkı, baskılardan kurtulmak ve terörü bitirmek uğruna çok sayıda şehit vermiştir. Şehitlerin anısına ve vefasına en iyi yanıt Irak halkının yaşamlarının iyileştirilmesine ve refahına katkıda bulunarak yeni ve gelecek nesiller için parlak bir geleceğin sağlanmasına katıda bulunmaktır” ifadelerini kullandı.

Ayetullah Muhammed Bakır Hakim’in Irak muhalefet partilerinin birliğinin önemli derecede teşvik eden büyük bir lider olduğunu hatırlatan Başkan Neçirvan Barzani, “merhum şehidin” halkı baskıdan ve diktatörlükten kurtarmak için mücadele ettiğini söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani, adaletsizlik ve sindirmenin bütün yönleriyle mücadele etmenin Muhammed Bakır Hakim’in anısına vefanın en doğru yolları olacağını belirten Başkan Neçirvan Barzani, “Tüm siyasi partilerin siyasi rekabetlerini ve çatışmalarını Irak toplumlarından ve uluslarından uzak tutmaları gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, şunları söyledi:

“Geçmişte rahmetli babam İdris Barzani'nin yanı sıra Başkan Mesut Barzani, merhum Cumhurbaşkanı Mam Celal ve diğer Irak muhalefet partileri ve liderleriyle olan birliği, mazlum Irak halkı arasındaki sevgi bağlarını güçlendirmişti.

Biz, onlardan sonraki nesiller, bu sevgiyi yok etmek değil, güçlendirmek zorundayız. Irak ulusları ve toplulukları arasında eşitliği ve sevgiyi güçlendirmek önderlerimizin ve liderlerimizin yoluydu. Bunun aksi onların yolu olmadığı gibi mücadelelerine aykırıdır.

Mücadelemizin ve siyasi hareketimizin liderlerinin yaptıkları ve izledikleri yolun büyük bir arka planı ve derinliği vardı. Din alimlerimiz ve liderlerimiz, ilimle geniş ve insani bir bakış açısına sahiplerdi. Bu açıdan Necef'teki Büyük merciin Barzan ve genel olarak Kürdistan alimleriyle iyi ilişkileri vardı.

Mela Mustafa Barzani ile Şii liderlerin geçmişteki ilişkileri

Merhum Kürdistan Devrimi Lideri Mela Mustafa Barzani'nin Irak'taki yüksek merci ile uzun soluklu ilişkileri vardı. Ayetullah Muhsin Hakim ve Ayetullah Muhammed Bakır Sadr'ın, diktatörlük rejimi döneminde 1965 ve 1974 yıllarında verdikleri fetvalar, hayatlarına yönelik tehlikelere rağmen hakkı savunan son derece önemli fetvalardı. İki büyük merci, o dönem Kürtler ve Kürdistan Peşmergelerine karşı savaşın haram olduğuna dair bir fetva yayınlamışlardı. Kürt halkı tarihi fetvalarını ve duruşlarını hiçbir zaman unutmayacaktır.

Şu anda bu salonda birçok Iraklı lider ve yetkili ile bir aradayız. Bu vesileyle hep birlikte anayasaya bağlılığımızı hatırlatıyor ve talep ediyorum. Anayasa, Irak'taki tüm bileşenlerin, bölgelerin ve illerin eşitliğini ve ülkenin istikrarını korumaktadır."

Barzani, Kürdistan Bölgesi'ne uygulanan bütçe ve maaş kısıtlaması nedeniyle memurların ve halkın kötü durumda olduğunu belirterek, "Bu durum Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm sektörleri çok olumsuz etkiledi. Bu büyük sorunun bir an önce çözülmesi elzemdir. Bu hepimizin sorumluluğudur çünkü Kürdistan Bölgesi ve memurları Irak'ın bir parçasıdır" dedi. 

"Bu vesileyle Irak parlamentosunun tüm siyasi liderlerini, gruplarını ve üyelerini Kürdistan Bölgesi’nin bütçesi ve memur maaşları konusundaki sorunların çözüm için destek olmaya çağırıyorum" diyen Barzani, "Kardeşimiz Muhammed Şiya Sudani liderliğindeki Federal Irak Hükümeti’nin başarılı çalışması sonucunda Irak'ın konumunu güçlenmiştir. Bu tür bir çalışma yaklaşımı Irak'ın konumunu daha da güçlendirecektir" şeklinde konuştu.

Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının yetkisini ihlal ederek diplomatik misyonlara, koalisyon güçlerine ve Peşmergelere saldırmanın hükümetin çalışmalarını aksattığına vurgu yapan Barzani, "Bu saldırılar Irak'ta pek çok karmaşık sorunları da beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı. 

“Irak’ın istikrarı muhafaza edilmeli”

Başkan Neçirvan Barzani, "Bu saldırılar Kürdistan Bölgesi halkının yaşamına ve güvenliğine büyük zarar vermiş, Irak piyasalarında tedirginliğin yayılmasına neden olmuştur. Aynı zamanda IŞİD teröristlerine saldırılarını artırma fırsatı tanımıştır. Irak, ulusal kurumları olan bir ülkedir, söz konusu kurumlar görevlerini yerine getirmelidir. Bunun aksi Irak halkını yeni sorunlar ve karmaşık durumlarla karşı karşıya bırakacaktır. Halbuki Irak şu anda her şeyden ziyade istikrarın muhafaza edilmesine ihtiyacı vardır" diye belirtti.