Neçirvan Barzani'den ABD-Irak Yüksek Askeri Komisyonu'nu görüşmelerine ilişkin açıklama

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, ABD-Irak Yüksek Askeri Komisyonu'nun (HMC) çalışma grubu toplantılarına başlamasını olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Neçirvan Barzani'den ABD-Irak Yüksek Askeri Komisyonu'nu görüşmelerine ilişkin açıklama

Irak Federal Hükümeti ile ABD Hükümeti arasında Yüksek Askeri Komisyonu'nun çalışma grubu toplantılarının yeniden başlamasına ilişkin açıklama yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, görüşmenin başlamasını olumlu karşıladığını belirtti.

Başkanlık sitesinden yapılan açıklamada, Başkan Neçirvan Barzani, “ikili ilişkiler ve siyasi, ekonomik, kültürel, güvenlik ve askeri alanlarda ortak işbirliğinin geleceğine ilişkin görüşmelerin ilerletilmesi ve yeniden başlamasını olumlu karşılıyoruz” denildi.

Kürdistan Bölgesi bu anlaşmayı desteklediği gibi ülkenin barış, güvenlik, istikrar ve egemenliğinin korunmasına, saygı, birlik ve ortaklık çıkarlarına dayalı ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olacaktır.

Pentagon’dan açıklama

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yaptığı yazılı açıklamada, HMC’nin, 7-8 Ağustos 2023’te Washington’da yapılan ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu sırasında iki tarafın taahhüt ettiği sürecin devamı olduğunu belirtti.

HMC’nin, Irak ve Suriye’de IŞİD’i yenme misyonunun başarılarına dayanarak ABD ile Irak arasında kalıcı bir ikili güvenlik ortaklığına geçişi sağlayacağını bildiren Austin, görüşmelerde IŞİD tehdidi, operasyonel ve çevresel gereksinimler ile Irak güvenlik güçlerinin yetenek seviyelerinin ele alınacağını kaydetti.

Austin, askeri ve savunma profesyonellerinden oluşan uzman çalışma gruplarının IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için IŞİD karşıtı koalisyonun misyonunun en etkili şekilde değişimi konusunda HMC'ye tavsiyelerde bulunacağını açıkladı.

ABD ve Irak’ın, Irak hükümetinin daveti üzerine 10 yıldır güvenlik konularında derin ve verimli bir ortaklığa sahip olduğunu savunan Austin, "HMC sürecinin başlangıcı, Stratejik Çerçeve Anlaşması kapsamında gelişen ABD-Irak ikili ilişkisini yansıtıyor ve Irak ve bölgede istikrarı geliştirmek için güvenlik işbirliğimizi derinleştirme taahhüdümüzün altını çiziyor" ifadelerini kullandı.