Neçirvan Barzani’den Bağdat ve uluslararası topluma 'Halepçe' çağrısı

Başkan Neçirvan Barzani, Irak hükumetiden yasal ve ahlaki görevi gereği Halepçe halkına tazminat ödemesini, kimyasal saldırıya maruz kalan Halepçe ve çevresi için adım atmasını istedi.

Neçirvan Barzani’den Bağdat ve uluslararası topluma 'Halepçe' çağrısı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Halepçe Katliamının 33’üncü yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Baas rejiminin kimyasal saldırısı nedeniyle 5 binden fazla günahsız insanın şehit düştüğünü, binlerce kişinin yaralandığını, kentin harabeye döndüğünü ve çok sayıda insanın göç etmek zorunda kaldığını hatırlatan Barzani, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Halkımızın yaşadığı ve hafızamızdan asla silinmeyecek olan felaketin şehit ve kurbanlarını saygı ile anıyorum. Her zamanki gibi bu vesile ile Kürdistan’daki tüm taraf ve bileşenlerin birlik ve beraberliğine vurgu yapıyorum. Şehitlere vefa, halkımızın emek ve mücadelesine saygı bunu gerektiriyor.

Bu vesile ile bir kez daha Halepçe’ye daha fazla önem verilmesi gerektiğine vurgu yapıyoruz. Yaralılara ve kurban yakınlarına, Halepçe’ye ve onurlu halkına hizmet daha fazla iş ve işbirliği gerektiriyor.”

Irak hükumetine de çağrıda bulunan Barzani, yasal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirerek Halepçe halkının tazmin edilmesini ve zehirli gazlarla yerle bir edilen doğasını onarmak için pratik adım atmasını istedi.

Barzani, “Halepçe Katliamı anısına, uluslararası toplumdan toplu katliama neden olan ölümcül silahların üretimi ve kullanımı, ölüm teknolojisinin ortadan kaldırılması konusunda ciddi çalışmalar yaılmasını talep ediyoruz. Halepçe şehitleri ve halkımızın diğer tüm şehitleri her zaman hafızamızda ve Kürdistan halkının vicdanında yaşayacaktır” dedi.