Nurettin Demirtaş: Demirtaş hakkındaki tahliye kararı tesadüf değil

Nurettin Demirtaş: Demirtaş hakkındaki tahliye kararı tesadüf değil

DTK eski Eş Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kardeşi Selahattin Demirtaş hakkında bu süreçte tahliye kararı vermesinin “tesadüfi” olmadığını belirterek, kararın Figen Yüksekdağ ve diğer tutukul HDP’liler için de emsal olacağını söyledi.

Nurettin Demirtaş, PKK’nin Avrupa’da yayın yapan bir sitesinde yayımlanan makalesinde, HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atandıktan sonra ortaya çıkan tepki ve eylemlerin büyüyüp yayılmasına karşı AK Parti iktidarının bir dizi adım attığını ve bunlardan birinin de HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında mahkemenin verdiği tahlike kararı olduğunu savundu.

Demirtaş, “HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki tahliye kararının da bu sürece denk getirilmesi tesadüfi değildir. Bu da halkın eylem kapasitesini sınırlamaya, refleksleri yatıştırmaya dönük bir özel savaş oyunudur. Öyle olmasa kararın alındığı gün tahliyeyi de gerçekleştirirlerdi. İnfaz rejimi kendilerinin elindedir ve yasalara göre bile derhal serbest bırakılması gerekirdi” dedi

Kararın Figen Yüksekdağ ve diğer tutuklu HDP’lilerin de serbest bırakılması için emsal teşkil edebileceğini dile getiren Demirtaş, “Mahkemede tahliye kararı çıkartıp toplumu etkilemeye çalışıyorlar ama kararı uygulamıyorlar. Fakat ne amaçla olursa olsun bir kere karar aldılar ve kararı er-geç uygulamak zorunda kalacaklar ve hepsi için emsal olacak” ifadelerini kullandı.

“Davutoğlu öküzün düşmesini bekliyor”

AK Parti MYK’sı tarafından eski başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında alınan “ihrac talebi ile disipllin kuruluna sevk edilmesi” kararını değerelendiren Nurettin Demirtaş, “Geri adım atmazsa Davutoğlu bu tutumuyla geçmişte ortağı olduğu suçlarını belki affettirebileceği gibi Türkiye’nin demokratikleşmesine de hizmet edebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Davutoğlu bunların nasıl bir özel savaş makinası olduğunu iyi bildiğinden adımlarını oldukça hesaplı atmaktadır. Öküzün yere düşmesini beklemektedir. O zaman bıçak çeken çok olur! Fakat faşist diktatörlük rejimi karşısında muhalefet yapanların aşırı temkinli ve sınırlı adımlarla sonuç almaları mümkün değildir. Beklemek diktatörlüğe yarıyor.”

Türkiye’de iktidarın devrilmesinin CHP’den HDP’ye tüm partilerin ortak bir planlamayla harekete geçmesi ile mümkün olabileceğini yazan Demirtaş, “Meydandan kaçan bir CHP, sessizliğiyle zulmü onaylayan bir İyi Parti, kaçak dövüşen bir Davutoğlu umut olamaz” ifadelerini kullandı.