Ömer Öcalan'dan, Abdullah Öcalan ve Demirtaş açıklaması

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için “Öcalan’a hesap verecek” yönündeki sözleri hakkında, “Hangi konuya dayanarak o sözleri sarf ediyor doğrusu bilmiyoruz. Bunun netleşmesi için Ada'nın kapılarının açılması gerekiyor” dedi ve Erdoğan’ın kafa karışıklığı yaratmak istediğini kaydetti.

Ömer Öcalan'dan, Abdullah Öcalan ve Demirtaş açıklaması

Milletvekili Ömer Öcalan, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 25 Mart 2021’den bu yana ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediğini söyledi.  

Her tutuklunun olduğu gibi Öcalan’ın da kanunu hakları bulunduğunu ve bu kanunu hakları çerçevesinde ailesi ve avukatları ile görüşmesi gerektiğini ifade eden Ömer Öcalan, Rûdaw’a değerlendirmelerde bulundu.

Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılarak görüşlerinin birinci elden kamuoyuna duyurulması gerektiğini ifade eden Ömer Öcalan şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı iki keredir Sayın Öcalan hakkında konuşuyor.  25 Mart fakat 2021’den bu yana bir yıl geçtiği halde ne ailesinin ne de başka kişilerin Sayın Öcalan'la ilişkisi sağlanmadı.  Sayın Öcalan'ın siyaset hakkında Kürt meselesi hakkında ne düşündüğünü şu anda bilmiyoruz.  Fakat Erdoğan kendisine göre Kürtler üzerinde psikolojik bir savaş yürütmek istiyor. Doğrudur Sayın Öcalan'ın Kürtler üzerinde etkisi var. Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesinin de birinci muhatabı Sayın Öcalan’dır. 2013 yılında da muhatap olarak kabul edildi. Ve birçok konuda da kendisi ile görüşmelerde yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Öcalan hakkında konuşuyor,  Demirtaş'tan bahsediyor. Erdoğan'ın söyledikleri bize göre spekülasyon.  Sayın Öcalan görüşlerini ailesi ya da avukatları aracılığıyla kamuoyuna açıklayabilir. Bunun için de Sayın Cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyoruz.  İmralı’nın kapılarını açsınlar,  görüşmeye izin versinler. Öcalan üzerindeki tecrit kırılsın avukatları da ailesi de kendisi ile görüşebilsin.  Öcalan'ın politika ile ilgili ya da Kürt sorunu ile ilgili, genel konularla ilgili görüşlerinin ne olduğunu kamuoyu öğrensin. Fakat hepimiz biliyoruz ki seçimler yaklaşıyor. Belki erken seçim bile yapılabilir. Bu nedenle Erdoğan sözleri ile bir kafa karışıklığı yaratmak istiyor. Bu doğru değil biz bunu yanlış görüyoruz. Erdoğan öncelikle hukuk kurallarının gereğini yerine getirmeli. Her tutuklunun ailesi ve avukatları görüşme hakkı var kanunen. Sayın Öcalan’ın da kanuni hakları var. Ailesi ve avukatları ile konuşma, görüşme hakkı var. Ancak şu an Sayın Öcalan üzerinde büyük bir kanunsuzluk uygulanıyor.  Erdoğan konuşuyor fakat bu bilgileri nereden aldığını bilmiyoruz.  Hangi konuya dayanarak bu sözleri sarf ediyor doğrusu bilmiyoruz. Bunun netleşmesi için Ada'nın kapılarının açılması gerekiyor.”