PDK'li Ali Avni'den PKK'ye sert eleştiri: 'Öcalan’ın köyünü bile özgürleştiremediler'

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Merkez Komite Üyesi Elî Ewnî, PKK’nin mücadelesini Güney Kürdistan’a taşırmaması, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ni tanıyarak saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

PDK'li Ali Avni'den PKK'ye sert eleştiri:  'Öcalan’ın köyünü bile özgürleştiremediler'

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Merkez Komite Üyesi Elî Ewnî PDK ile Kürdistan İşçi Partisi (PKK) arasında gelişebilecek olası bir savaşı değerlendiren kişilere ilişkin yaptığı açıklamada, bu kişilerin ikiyüzlü olduklarını ve adeta kendi partileri hükümette yer almıyormuş gibi davrandıklarını belirtti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Yürütme Konseyi Üyesi Arêz Ebdulla ve YNK içerisinde kendilerini ulusalcı tanıtan Kürdistan düşmanlarının dostları, bir kaç yetkili yaptıkları açıklamada, PKK ile PDK arasındaki olası çatışmaları aynı görerek, bu durumu red ediyorlar.

Arêz Ebdullah’ın açıklamalarına yönelik Basnews’e açıklamalarda bulunan Elî Ewni şunları söyledi: “Murat Karayılan bir kaç gün önce bazı açıklamalarda bulundu ve bu açıklamalarında savaş kokusu vardı. Açıklamasında PDK’yi suçlayarak, Peşmerge güçlerini PKK’nin bulunduğu alanlara götürdüğünü ve hareket kısıtlaması yarattığını belirtti. Bu açıklama öyle bir zamanda yapıldı ki, bir kaç gün önce Zebari bölgesinde şayet biz sağduyulu davranmazsaydık bir savaş başlayacaktı. Şimdi Karayılan’a soruyoruz; güçleri Zebari bölgesinde ne yapıyorlar? Buralar kimlerin sınırları? Spilke ile Barzan arasındaki yol kimin yolu? Peki PKK’nin Diyarbakır’dan Şemzinan’a yolu var mı? Yoksa şayet, neden Spilki’den Barzan’a yolları olsun ki? Onlara göre, kendileri bütün dünyayı özgürleştirmişler. Diyorlar ki; biz Rojava Kürdistanı, Şengal ve Erbil’i özgürleştirdik ve koruyoruz ama şimdiye kadar Öcalan’ın köyünü bile özgürleştiremediler.”

PKK’nin Truva atına dönüştüğüne ve Türkiye’nin nerede bir işgal planı olursa ona zemin hazırladığını belirten Elî Ewnî açıklamasında, Türkiye’nin bu nedenle sürekli olarak PKK’ye vurulan terörist damgasını kullanarak, bulundukları her alana gitme ve işgal etme hakkını kendilerinde bulduklarını ifade etti.

PKK’nin, Kürdistan Bölgesi’ndeki yanlış faaliyetlerinden dolayı Türkiye’nin güçlerini Güney Kürdistan’a yerleştirdiğini ve çıkarılamadığına dikkat çeken Ewnî açıklamasının devamında, Başkan Barzani’nin dün yaptığı açıklamaların bazı kesimler tarafından değiştirilmek istendiğini, Başkan Barzani’nin; Kürtler arası bir savaş istemediğini, fakat Kürdistan Bölgesi ve PDK’ye haksızlıklar yapılmaması gerektiğini vurguladığını dile getirdi.

PKK’nin mücadelesini Kuzey Kürdistan’da devam etmesi, Güney Kürdistan’a taşırmaması gerektiğini ve Kürdistan Bölgesel Hükümetini tanıyarak saygı göstermesini söyleyen ve PKK’nin tehditlerine ilişkin açıklamada bulunan Elî Evnî açıklamasının sonunda şunları dile getirdi: “PKK uzun bir süredir savaş çıkartmak istiyor. Fakat PDK ve hükümet bunu engelliyor. Şayet savaştan bahsedilecekse PDK ile PKK aynı kefeye konulmamalı. PDK sorumlulukları temelinde yaklaşıyor. Ama onlar her şeyi alt üst etmek istiyorlar. PKK çok açık bir şekilde savaşı dillendiriyor. Cemil Bayık ve Murat Karayılan’ın açıklamalarında savaş kokusu var. Bu nedenle Kürdistan halkı PKK’ye çağrıda bulunarak savaş çağrılarından vazgeçmelerini talep etmeliler.”