Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı geçişlere tamamen kapatıldı

Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki tek geçiş noktası olan Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı tamamen kapatıldı. Bu durum, her iki tarafta bulunan vatandaşları da mağdur etmiş durumda.

Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı geçişlere tamamen kapatıldı

Dün, Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı'ndan geçişler için son gündü. Peşhabur Sınır Kapısı Müdürlüğü, kapının kapanmasını PYD’nin "tek taraflı kırmızı çizgileri aşan" tutumuna bağladı. Kapının ne zaman açılacağı ise bilinmiyor.

Kürdistan Bölgesi’den Rojava’ya giden gıda ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan kapı aynı zamanda sağlık başta olmak üzere değişik maksatlarla vatandaşlar tarafından yoğun şekilde kullanılıyor.

Rojava’dan sağlık sorunları nedeniyle altı ay önce Kürdistan Bölgesi’ne gelen Semira Muhammed, dün Efrin’nden kendisine refakat için gelen kızlarını karşılamak için Peşhabur Sınır Kapısı’na ulaştı ancak kapı kapandığı için kızları kapının diğer tarafında kaldı.

Bin kilometre öteden gelen iki kardeş, annelerine kavuşmak için internet üzerinden Kürdistan Bölgesi'nden izin almaya çalıştı ancak herhangi bir yanıt alamadı.

Rûdaw’a konuşan gözü yaşlı anne, “Kızlarım yanıma gelsin başka da bir şey istemiyorum. Rica ediyorum, çocuklarımın yanıma gelmesi için izin versinler. Varsın tedavi olmayayım ama çocuklarım yanımda olsun” dedi.

Söz konusu kapı ilk kez kapanmıyor. 2021 yılı sonlarında sınır kapısına gelen PYD’ye bağlı "Devrimci Gençlik" adlı grubun üyleri Peşhabur tarafındaki görevlilere saldırmış ve kapı 40 gün kapalı kalmıştı.

Rojavalı Hermin Murat, “Kapının kapanması Rojava halkına büyük zarar verecek. Randevusu olan hastalarımız var. Kürdistan Bölgesi'nde daha uzun süre kalacaktık ama bu karar nedeniyle erken dönmek zorunda kaldık" dedi.

Peşhabur Uluslararası Kapısı, 2013 yılında Başkan Mesud Barzani'nin kararıyla açıldı. Kürdistan Bölgesi ile Batı Kürdistan arasında günlük ticaret yapılıyordu ve Kürdistan Bölgesi'nden Batı Kürdistan'a erzak ve inşaat malzemeleri gidiyordu. Kapının kapanmasıyla Batı Kürdistan'da günlük ihtiyaçlar giderek azalacak ve daha pahalı hale gelecek.

Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı 16 Ocak 2013’te Başkan Mesud Barzani’nin talimatıyla Rojava halkına destek ve insani yardım sağlamak amacıyla açıldı.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Peşhabur Sınır Kapısı Müdürlüğü son olarak Semelka kapısı yetkililerinin Barzan'daki Barzani Ulusal Anıtı'nın açılış törenine gelen misafirlere izin vermemesi üzerine kapıyı kapatma kararı aldı.