PSK: Kürt ulusuna biçilen kölelik ve statüsüzlük gömleği artık dikiş tutmamaktadır

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Diyarbakır’da gerçekleştirdiği konferansında “Suriye’de Kürtlerin başarısı en başta onların güçlü ve kapsamlı bir ulusal birlik kurmalarına bağlıdır” denilerek, Kürdistan Partiler Konferansı düzenlenmesi önerilerek Başkan Barzani’nin bu konuda inisiyatif alması çağrısı yaptı.

PSK: Kürt ulusuna biçilen kölelik ve statüsüzlük gömleği artık dikiş tutmamaktadır

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Diyarbakır’da gerçekleştirdiği konferansında “Suriye’de Kürtlerin başarısı en başta onların güçlü ve kapsamlı bir ulusal birlik kurmalarına bağlıdır” denilerek, Kürdistan Partiler Konferansı düzenlenmesi önerilerek Başkan Barzani’nin bu konuda inisiyatif alması çağrısı yaptı.

PSK 01-03 Kasım 2019 tarihlerinde Diyarbakır’da; Kürdistan, Türkiye ve Avrupa’dan partili delegelerin katılımıyla birinci konferansını gerçekleştirdi.

Konferans ardından yayımlanan bildirgede ülke ve bölgede yaşanan siyasal gelişmelerin ve partinin gündemindeki konuların yoğun bir biçimde tartışıldığı belirtildi..

“Kürt ulusuna biçilen kölelik ve statüsüzlük gömleği artık dikiş tutmamaktadır”

“Ortadoğu, bir top ateşine, bütün dünyanın taraf olduğu uluslararası bir savaş alanına dönüşmüş durumdadır” denilen açıklamada siyasal krizin merkezinde Kürtlere yapılan tarihi haksızlığın yattığı belirtilerek, “Birinci Dünya Savaşı galiplerinin Kürdistan’a ve Kürt ulusuna biçtiği kölelik ve statüsüzlük gömleği artık dikiş tutmamaktadır”  ifadelerine yer verildi.  

“Türkiye Kürtlerin kazanımlarına saldırıyor”

“Bugün Suriye’yi kanlı bir çatışmanın girdabına sokan siyasi kriz, Kürt halkına reva görülen bu tarihi haksızlıktan ayrı düşünülemez” denilen açıklamada “Türkiye, uzun bir zamandan beri iç ve dış politikasının merkezine Kürt düşmanlığını yerleştirmiş durumda. 2015 yılından bu yana Türkiye bir yanda içerde Kürt meselesinde güvenlikçi politikaları hayata geçirirken eş zamanlı olarak Güney ve Batı Kürdistan’da askeri ve işgal girişimlerine hız vermiş bulunmaktadır. Türkiye bu amaçla ilkin Fırat Kalkanı Hareketi’yle, ardından da Afrin’i işgal ederek Suriye’de Kürtlerin kazanımlarına saldırdı” denilerek “Türkiye son olarak Batı Kürdistan’ın Serêkanî-Resuleyn ile Girêsipî-Tel Abyad arasındaki alanı işgal ederek Kürtlerin kazanımlarına büyük bir darbe vurdu” değerlendirilmesinde bulunuldu.

“TEVDEM ve ENKS olmak üzere tüm siyeasi kesimler ulusal mutabakat yapmalı”

Kürt meselesinin hiç olmadığı kadar uluslar arası nitelik kazandığı belirtilen PSK’nin bildirgesimde “Dünyada Kürtler lehine büyük bir destek ve sempati ağı oluşmuştur. Bu durum Suriye’de Kürt meselesinin siyasal ve eşitlikçi çözümü için büyük imkanlar sunmaktadır. Suriye Kürt hareketinin dünyadan güçlü siyasal destek alması ve Cenevre’de başlayan Suriye anayasa yapım sürecini etkilemek için şimdi daha elverişli bir ortam oluşmuştur” tespitleri yapıldı.

Suriye Kürtlerinin başarısının güçlü ve kapsamlı bir birlikten geçtiği dile getirilen açıklamada “Bu konuda büyük sorumluluk ise PYD çizgisine düşmektedir. Başta ENKS ve TEVDEM olmak üzere bütün siyasi kesimlerin gerçekleştirecekleri geniş kapsamlı ulusal bir mutabakat buradaki halkımızın özgürlüğüne ve ulusal bir statüye kavuşması bakımından kilit önemdedir” denildi.

“Sayın Mesud Barzani’yi inisiyatif geliştirmeye çağırıyoruz”

Başkan Barzani’nin ulusal insiyatif geliştirmesi gerektiği dile getirilen PSK bildirgesinde şu ifadeleri kullandı: “Konferansımız, Suriye’de yaşan son gelişmelere bağlı olarak Kürt meselesinin uluslararasılaşmasıyla ortaya çıkan yeni durumu değerlendirmek ve Kürdistani bir strateji belirlemek üzere bir Kürdistan Partiler Konferansı’nın gereğinin altını çizer. Partimiz, bu tarihi misyonun yerine getirilmesi amacıyla Sayın Mesud Barzani’nin inisiyatif geliştirmesi çağrısında bulunur. 

Son dönemde Güney Kürdistan’da siyasi partiler arasında yaşanan yakınlaşma ve Kürt partilerinin yapılacak yerel seçimlere seçimlerine Kürdistan Koalisyonu olarak katılması Konferansımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Konferansımız, Irak’ta yaşanmakta olan kitlesel kalkışma ve siyasi kaosun Kürtlerin kazanımlarına yönelik oluşturduğu tehdit potansiyeline karşı Kürdistan Bölge hükümetini ve siyasi aktörleri gerekli tedbirleri almaya çağırır.”