Rusya devreye girdi, DSG ile rejim güçleri anlaştı

Rojava'nın Kamışlo kentinde, Suriye rejim güçleri ile Asayiş güvenlik güçleri arasında yaşanan gerginliğin ve çatışmaların ardından dün sabahın ilk saatlerinden bu yana temkinli bir sükunet ortamı hakim. Çatışmalarda 4 rejim unsuru yaralandı ve onlarca kişi tutuklandı. Haseke’deki Havalimanı’nda konuşlanan Rus güçlerinin hemen olaya müdahale etmesi sonucu iki taraf, tutuklanan kişilerin tamamının serbest bırakılması ve askeri gerilime son verilmesi hususunda anlaşmaya vardı.

Rusya devreye girdi, DSG ile rejim güçleri anlaştı

Bölge sakinlerinin aktardığına göre, Suriye rejimine bağlı Ulusal Savunma unsurları ile DSG'ye bağlı Asayiş güçleri arasında karşılıklı tutuklamaların yapılması nedeniyle iki taraf arasında pazartesi günü başlayan gerginlik ertesi gün de devam etti. Edinilen bilgilere göre, Kamışlo’nun Kadur Bek Mahallesi, Yeni Köprü ve kentin batı bölgesi ile Havalimanı çevresi, askeri güçlerin yoğun bir şekilde konuşlanmasına sahne oldu. Bu bölgeler, çatışmalı yerel grupları birbirinden ayıran sınır ve temas noktaları olarak kabul ediliyor.

Özerk Yönetim’den üst düzey güvenlik kaynakları, gerginliğin, Suriye rejiminin Kürt güvenlik güçlerine bağlı unsurları tutuklamasından kaynaklandığını belirterek, rejimin, tutuklanan kişilerin serbest bırakılması için yapılan arabuluculuk girişimlerini reddetmesi üzerine Kürt güçlerinin de Ulusal Savunma unsurlarını tutukladığını aktardı.

Rus askeri polisleri, farklı askeri güçlerin bulunduğu bu kentte gerginliğe son vermek amacıyla daha önce defalarca müdahalede bulundu. Aralık 2020’nin son haftasında Asayiş ve rejim güçlerinin karşılıklı tutuklamalarda bulunması nedeniyle gerginlik yeniden tırmanmıştı. Fakat Moskova, iki tarafın tutukladığı tüm kişilerin serbest bırakılmasını sağladı. Zira o hafta, Kamışlıo Havalimanı’nda görev yapan Genel Hava Kuvvetleri İstihbarat Servisi mensubu ve tuğgeneral rütbesi taşıyan üst düzey 3 askeri yetkilinin tutuklanmasının ardından, rejim misilleme olarak sivillerin yanı sıra ‘Kürt Özerk Yönetim kurumlarına mensup olmak’ ve ‘hükümetin zorunlu hizmet görevini yerine getirmemek’ suçlamasıyla Özerk Yönetim’e çalışan bazı memurları tutuklamıştı. İki tarafın bu hamlelerinin ardından Kamışlo’nun mahalle ve sokaklarında gerginlik hakim olmuştu. Rusya’nın müdahalesi sonucu iki taraf da tutukladığı kişileri serbest bırakmıştı.

Son olarak pazartesi başlayan gerginliğin ardından iki tarafın askeri güçleri, Havalimanı’na giden kavşakta ve Et-Tay ile Halku mahallelerinin girişlerinde konuşlandı. Rejim güçleri kentte kontrol ettiği bölgelerin temas noktalarına güvenlik noktaları kurdu. Kent sakinlerine, bu güvenlik noktalarından uzak durulması ve pencerelere yaklaşılmaması yönünde uyarılar yapıldı. Sağlık kaynakları, güvenlik alarmı ve çatışmalar sonucu rejim güçlerine bağlı 4 unsurun yaralandığını bildirdi.

Kamışlo kenti hakimiyet açısından, çatışmalı uluslararası ve yerel askeri grupları tarafından bölüşülmüş durumda. Zira Kürt ve Arap unsurlardan oluşan  Suriye Demokratik Güçleri (DSG) kentin büyük bölümünü ve ticaret merkezini kontrol ederken, devlet dairelerini de karargah olarak kullanıyor. Moskova’nın desteklediği Ulusal Savunma güçlerinin de aralarında bulunduğu düzenli ordu birlikleri ise kentin dörtte birini, Kamışlo Havalimanı’nı ve 137’nci Alay’ı kontrol ediyor. Süryani Sutoro Güçleri, Kamışlo şehir merkezinde Hristiyanların yaşadığı mahallelerin güvenliğini sağlıyor. Bu milis gücünün bir bölümü Kürtlere, diğer bölümü rejime bağlı.