Rusya'dan İdlib açıklaması: Türkiye'nin verdiği koordinatlarla vurduk

Rusya'dan İdlib açıklaması: Türkiye'nin verdiği koordinatlarla vurduk

Moskova'nın açıklamasında 'Türkiye gözlem noktasındaki askerlerinin güvenliğinin sağlanması için Rus tarafından yardım istedi' dendi.

Suriye'de cihatçıların elindeki son büyük kent olan İdlib'de ateşkes tartışması sürerken bölgedeki çatışmalar devam ediyor. TSK'nin gözlem noktasına yapılan saldırıda ise çelişkili açıklamalar yapıldı.

Türkiye, gözlem noktasına Suriye ordusunun düzenlediği iddia edilen saldırıda 3 askerin yaralandığını belirtirken Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ankara'nın yardım istemesi üzerine Türkiye'nin İdlib'de yer alan gözlem noktalarından birisine saldıran militanlara hava saldırıları düzenlediklerini söyledi.

Sputnik’in haberine göre “13 Haziran gecesi teröristler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib'deki Cebel el Zaviye  bölgesine yerleştirilmiş olan gözlem noktasına havan toplarıyla ateş açtı” denilen açıklamada “Türkiye bu saldırıların ardından, gözlem noktasındaki askerlerinin güvenliğinin sağlanması için Rus tarafından yardım isteyip teröristlerin mevzilerine hava saldırısı düzenlenmesini talep etti” denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklaması şöyle devam etti:

“Türkiye tarafının gösterdiği koordinatlara, Rusya hava güçlerinin uçakları tarafından dört bombardıman düzenlendi. Bunun sonucunda, Dokmak ve Cebel Tavert yerleşim yerlerinde gruplanmış militanlar ve Türkiye gözlem noktasına ateş açılması için kullanılan havan topları yok edildi.”

Bu iki açıklama sonrası, Rusya’nın bahsettiği “Gözlem noktasına teröristlerin saldırısı” ile Türkiye’nin dile getirdiği “Gözlem noktasına Suriye ordusu saldırısı”nın aynı saldırılar olup olmadığı anlaşılamadı.

Çavuşoğlu, Suriye'yi Suçladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün yaptığı açıklamada Suriye ordusunu suçlayarak "Rejim burada okulları, hastaneleri ve sivilleri hedef alıyor. 200 bin sivil evini terk etmiş durumda. Bu felakettir. Şu anda tam olarak ateşkes sağlandı demek mümkün değil. Bu sabah 10'uncu gözlem üssümüze yönelik bir saldırı oldu, 3 askerimiz hafif şekilde bundan etkilendi. Bunun kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Rusya ile bu konu ile ilgili görüşüyoruz. Rejim bu saldırılarını sürdürürse gereğini yapıyoruz. Bundan kimsenin tereddütü olmasın" dedi.

Reuters 'Ateşkes Var' Dedi, Cihatçılar Yalanladı

Reuters dün akşam saatlerinde Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda İdlib’de ateşkes ilan edildiğini duyurdu. Rusya medyasına dayandırılan haberde ateşkesin gerginliği azaltma bölgesi için yapıldığı belirtildi. Ancak ateşkes ilan edildiği iddiası cihatçılarca yalanlandı. Al Masdar, cihatçıların ateşkes talebini kabul etmediğini ve Suriye ordusu mevzilerine dönük saldırılarını sürdürdüğünü aktardı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinden Nasır ordusu sözcüsü Muhammed Raşid ise yaptığı açıklamada Suriye ordusunun operasyonlarını sürdürdüğünü belirterek bir ateşkes olmadığını söyledi.