Salih Müslim: “Afrin’i Kimseye Vermeye Niyetimiz Yok” Afrin’de kalmaya devam edeceğiz.

Türkiye’nin, hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarttığı PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim, Danımarka’da katıldığı bir panel sonrası İznews’in sorularını yanıtladı. Afrin operasyonuna ilişkin çarpıcı mesajlar veren Müslim, Rusya ve İran’ın Afrin operasyondaki rolüne dikkat çekti.

Salih Müslim: “Afrin’i Kimseye Vermeye Niyetimiz Yok” Afrin’de kalmaya devam edeceğiz.

Türkiye’nin, hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarttığı PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim, Danımarka’da katıldığı bir panel sonrası İznews’insorularını yanıtladı. Afrin operasyonuna ilişkin çarpıcı mesajlar veren Müslim, Rusya ve İran’ın Afrin operasyondaki rolüne dikkat çekti.

Suriye rejiminin Afrin konusundaki bakışını da değerlendiren Müslim, “Rejim’in de terörist grupları var!” iddiasında bulundu. “Afrin’i kimseye vermeye niyetimiz yok, Afrin’de kalmaya devam edeceğiz.” diyen Salih Müslim’in, muhabirimizin sorularına verdiği cevaplar ise şöyle:

Türkiye Afrin’e neden operasyon başlattı? 

Türkiye, en başından beri bütün cihadist grupları destekliyordu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu birçok kez dile getirdi. Bize göre; amaçlanan, Afrin`in demografik yapısını değiştirmektir. Bu değişim için de Sünni ve Şii rekabeti üzerinden oynuyorlar.

Rusya ve İran’ın tutumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Rusya ve İran’ın bu operasyona onay verdiklerini görüyoruz. Takip ettiğimiz kadarıyla, Türkiye’nin, Afrin’e yönelik düzenlediği operasyonda Rusya ve İran’la bir anlaşmaya gittiğini düşünüyoruz. Fakat bu anlaşmanın boyutunun ne olduğundan ve perde arkasında neler konuşulduğundan çok haberdar değiliz. Sanıyorum ki İdlib’e karşılık bir takım görüşmeler yapılmış. İdlib’in merkezinde El Nusra ve ona bağlı gruplar var. Türkiye’nin içinde de farklı gruplar bulunmakta; Türkiye’nin, bu Radikal İslamcı grupları ibate edecek yeri yok artık. Bu yüzden Afrin’in demografik yapısı üzerinden bir operasyon başlatıldı. Bu cihadist grupları Afrin’e yerleştirmek istiyorlar.

 

Avrupa’nın tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Avrupa, ikinci bir mülteci krizinden korkuyor. Avrupa mültecilerle tehdit ediliyor. Bu gruplar için en uygun yer ise Afrin. Diledikleri gibi hareket edebilir ya da oradan başka ülkelere geçebilirler.  Şu anda bulunduğumuz Danimarka, AB ve NATO ülkesidir. Türkiye, NATO’nun silahlarını kullanıyor. NATO Türkiye’ye dur diyebilir. Afrin’de yaşananları herkes görüyor.

Afrin’de durum nasıl gelişir sizce, Rejim girer mi Afrin’e?

Rejim ile şu an operasyon yürütenler arasında pek bir fark yok. Ölen Kürtlerdir. Daha önceden de öldürüldüler. Rejim’in de terörist grupları var: Hizbullah, Haşdi Şabi, IŞİD mantalitesinde olan gruplardır bunlar. Biz bunlara karşı savaşıyoruz. İsimleri farklı olsa da özleri ve pratikleri aynıdır.  Afrin’i ne Türkiye’ye ne de Rejim’e vermek gibi bir niyetimiz var. Gücümüze de bu güçle Afrin’i koruyacağımıza da inanıyoruz.