Selahattin Demirtaş’ın ‘HÜDA PAR’ yorumunun arkasında ne var?

Selahattin Demirtaş’ın HÜDA PAR hakkındaki sözlerini değerlendiren Gazeteci Murat Sabuncu, “Demirtaş bu çıkışla bölgede Kürtler arasında çıkabilecek yeni bir (silahlı) çatışmanın önünü almak istiyor olabilir” dedi.

Selahattin Demirtaş’ın ‘HÜDA PAR’ yorumunun arkasında ne var?

AİHM kararına rağmen hâlen tutuklu bulunan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’a verdiği röportajda, HÜDA PAR’a ilişkin olarak şunları kaydetti:

“Kürt siyasal hareketine de açık bir tehdit mesajı göndermiş oluyor”

“Süleyman Soylu, bu demeciyle devlet içi ve dışı tüm yapılara ‘HÜDA PAR’dan korkmayın, kendileri devletimizin aparatıdır, çekinmenize gerek yok’ demeye getiriyor. HÜDA PAR’dan ürküp Erdoğan'a oy vermekten cayabilecek ulusalcı, milliyetçi, ırkçı çevrelere de garanti veriyordu aslında. Tabii aynı zamanda Kürt siyasal hareketine de açık bir tehdit mesajı göndermiş oluyor.

“90'lı yıllardaki operasyonların 2023 versiyonuna hazırlandıklarını açıkça söylüyor”

90'lı yıllardaki operasyonların 2023 versiyonuna hazırlandıklarını açıkça söylüyor ki bu da korkutma, sindirme amaçlı. Zaten uzun yıllardır Kürt coğrafyasında bürokrasiye HÜDA PAR yerleştiriliyor, devlet imkanları HÜDA PAR’in hizmetine veriliyor. AKP’nin yıprandığı için giremediği yerlere Kürt kimliği kullanılarak HÜDA PAR eliyle girilmeye çalışılıyor.

“Süleyman Soylu açıkça, HÜDA PAR’ın bir devlet aparatı olduğunu söylüyor”

Bizim Kobani Kumpas Davası içeride tutulmamız da HÜDA PAR’a alan açmanın yol vermenin amaçlarından biri. Süleyman Soylu açıkça, HÜDA PAR’ın bir devlet aparatı olduğunu söylerken HÜDA PAR’dan buna itiraz gelmiyor.

“Bu politika kendilerine de Kürtlere de kazandırmaz”

HÜDA PAR’da iyi niyetle siyaset yapanlar bilmeli ki bu politika kendilerine de Kürtlere de kazandırmaz. Tarihimiz bunun gibi hatalarla dolu; ders çıkarmaları gerekir. Kürdü Kürde kırdıran hiçbir politika hayır getirmez. Doğru olan politika, tüm Kürtlerin el ele vermesidir. Diyalog ve istişare içinde, Kürtlerin hakları için yan yana durmasıdır.”

Demirtaş HÜDA PAR Genek Başkanı Zekariya Yapıcıoğlu’nu da bir çağrıda bulunarak şunları ifade etmişti:

“HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Bey’i avukatlık yıllarımdan tanırım, kendisine şunu belirtmek isterim: Kürdün eli, Saray’ın bahçesinde bir Kürt siyasetçi için idam sloganları atılırken tuttuğunuz Mustafa Destici’nin elinden kıymetsiz değil. Bugün gidip tutmanız gereken el, Meclis’te HDP’lilerin elidir. Hiçbirimiz artık kirli oyunlara prim vermeden halkımızın çıkarlarına odaklanmalıyız. Umarım bu mesajlarım, tarihsel önemi itibarıyla karşılık bulur.”

Sabuncu, Demirtaş'ın açıklamalarını değerlendirdi

Gazeteci Murat Sabuncu, T24’te kaleme aldığı yazısında Demirtaş’ın HÜDA PAR ve Zekeriya Yapıcıoğlu ile sözlerine ilişkin şunları ifade etti:

“Demirtaş bu çıkışla bölgede Kürtler arasında çıkabilecek yeni bir (silahlı) çatışmanın önünü almak istiyor olabilir.

...

Bence en kritik bölüm HÜDA-Par ile ilgili olanı. Meclis'te yarın başlayacak yeni süreçte en dikkatle izlenecek partilerden biri HÜDA-Par olacak. Tartışılan Hizbullah geçmişi nedeniyle de dinin eğitimden (medreseler hayali) kadınların çalışma hayatındaki görünürlülüğü ile ilgili sorunlu hedefleriyle de…Demirtaş söyleşide bu konuda iki yerde mesaj veriyor. Biri devlet eliyle bu partinin nasıl legalize edildiğiyle ilgili.

“Türkiye Cumhuriyeti devletinin en önemli attığı adım son yıllarda HÜDA-Par adımıdır”

Hatırlanacaktır Süleyman Soylu seçimlere giderken ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin en önemli attığı adım son yıllarda HÜDA-Par adımıdır, bu stratejik adımla Doğu ve Güneydoğu politikasında muhafazakarlık aksının tekrar nasıl devreye gireceği görülecektir’ demişti.

...

Özellikle ‘tutmanız gereken el Meclis'te HDP'lilerin elidir’ kısmı üzerinde özellikle durulması gereken bölüm. Kısa ve sığ yorumlarla ‘nasıl söyler diye' kestirip atmak olmaz. Ben yaptığım görüşmeler ve uzun süredir izlediğim çizgi içinde bu cümleyi neden kurduğuyla ilgili birkaç not yazayım:

- Demirtaş bu çıkışla bölgede Kürtler arasında çıkabilecek yeni bir (silahlı) çatışmanın önünü almak istiyor olabilir.

- Meclis'te milliyetçi lig, muhafazakar lig grupları konuşulurken Kürtlerin ağırlıkta olduğu partilerin birbirleriyle en azından kavga etmemesi, gerektiğini düşünüyor olabilir.

- Partiye oy veren tabana Soylu'nun "bu bir devlet projesidir" sözlerini sorgulatmak olabilir.

Selahattin Demirtaş'ın "tarihsel önem" diye altını çizdiği bu konu çok kritik. Aynı zamanda ince bir çizgiyi de barındırıyor.

‘Tutulan-tutulması istenen el’ riskleri olan bir el.”