Şii Kürtlerden referanduma tam destek

Şii Kürtlerden referanduma tam destek

Halkının yüzde 70'i Şii olan Diyala'nın Hanekin ilçesindeki halk, başta Şiiler olmak üzere bağımsızlık referandumuna katılarak ‘Evet’ oyu kullanacaklarını belirtiyorlar.

Rûdaw’a konuşan Hanekinli Şii Kürt Ebu Ali, “Yıllardır Kürdistan Bölgesi’ne bağlanmak için talepte bulunduk. Referandumda ‘Evet’ oyunu kullanacağız ve inşallah Kürdistan başarıyla üstesinden gelecektir. Ben Kürt’üm, Necef’ten Kerbela’ya kadar da talep edilirse, referanduma katılacağım” dedi.

Hanekin’deki çok sayıda Kürt, Ebu Ali ile aynı fikirde. Hawre Hoşyar (27) adlı Hanekinli, şunları söyledi:

“Çoğu kişi, Şii olduğumuz için Kürdistan’a daha az düşkün olduğumuzu düşünüyor. Tam aksine burada halkın çoğu referandumu önemsiyor. Çoğu arkadaşım benim gibi düşünüyor. Her ne kadar Kürdistan’dan buraya bir hizmet söz konusu olmasa da kendimizi Kürdistan Bölgesi’ne bağlı görüyoruz” diye konuştu.

Irak’ın birçok bölgesinde yaşanan mezhep çatışmalarından dolayı ciddi sorunlar yaşamasına rağmen, Hanekin'de halk halen birlikte yaşamayı savunuyor.

Büyük oranda 'evet' çıkacak

Rûdaw’a konuşan tarihçi Dr. Karzan Abdulrahman, ilçede yapılacak referandumda büyük ölçüde ‘Evet’ çıkacağını belirterek "Kürdistanlı güçlerin kendi aralarında bir uzlaşı sağlayarak halka yönelmeleri gerekiyor. Çünkü halkın çoğu Şii mezhebinden, bölgemize zorunlu hizmetler gerektiği gibi yapılmıyor ancak bunun az bir etkisi olacağını düşünüyorum.” dedi.

Dr. Karzan Abdulrahman konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Referanduma yaklaşıldığı zaman Irak Şii güçleri, Diyala’da sandıklarda ‘Hayır’ çıkması için çaba sarfedebilir. Kürdistan’daki partilerle geçmişteki parlamento ve il meclis seçimlerinde uzlaşıya yönelik bir geçmişe sahibiz. Bu nedenle de Kürt partileri, Diyala’dan daha çok Hanekin’den oy alacaklar.”

IŞİD, defalarca Henekin’deki Kürt parti teşkilatlarını ve Şiileri hedef almasına rağmen bölgede birlikte yaşamı etkileyemedi.

Diyala'ya bağlı Kıfri, Hanekin ilçeleri, Mendeli, Sadiye, Gulala, Nefthane ve Karatepe nahiyelerinin yanı sıra 560 dolayında köy, Kürdistan Bölgesi'nin idaresi dışında yer alıyor. Söz konusu bölgelerde 700 bin seçmen bulunuyor.