Süleymaniye: Rojhılatlı Peşmerge silahlı saldırıda yaşamını yitirdi

Süleymaniye’nin Zirgiwez bölgesinde silahlı saldırıya uğrayan Rojhılatlı Peşmerge Şueyb Zarihî yaşamını yitirdi. Rojhılatlı partiden yapılan açıklamaya göre üyeleri Şueyb Zarihî, İran tarafından planlanan bir "terör" saldırısında öldürüldü.

Süleymaniye: Rojhılatlı Peşmerge silahlı saldırıda yaşamını yitirdi

Dün öğleden sonra  Süleymaniye’nin Zirgiwez köyünde Doğu Kürdistan Emekçiler ve Devrimciler Topluluğu (Komeleya Şoreşger a Zehmetkêşên Kurdistanê) Peşmergesi Şueyb Zarihî, Serkewt isimli bir kişi tarafından başından vurularak öldürüldü. 

Eski Komala Peşmergesi olan saldırganın, öldürdüğü Şueyb Zarihî ile arkadaş olduğu öğrenildi.

Serkewt isimli katil zanlısı İran’a kaçmak isterken Kürdistan Bölgesi asayişi tarafından Pencewin sınırında yakalandı.

Doğu Kürdistan Emekçiler ve Devrimciler Topluluğu’ndan olaya ilişkin yapılan açıklamada saldırının İran tarafından planlanan bir “terör” saldırısı olduğu kaydedildi.

Şueyb Zarihî nasıl öldürüldü?

Rûdaw’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre; Komala Peşmergesi Şueyb Zarihî, Zirgiwez köyünde ikamet eden Rojhılatlı Serkewt'i uzun süreden beri tanıyordu. 

Şueyb Zarihî ve iki arkadaşı, Serkewt tarafından Zirgiwez köyünde pikniğe davet edildi. Davet edildiği yere motosikletiyle gelen Şueyb, işi olduğunu söyleyerek Komala’nın eskiden kamp olarak kullandığı köyü bir kaç km uzaklıktaki yere gitti.

Rûdaw'a konuşan kaynakların aktardığına göre; Şueyb Zarihî'den hemen sonra Serkewt isimli kişi de piknik yerinden ayrıldı.

Görgü tanıklarının aktardığına göre kısa bir süre sonra Serkewt,  Şueyb’in motosikletiyle piknik alanı yakınından hızla geçerek, uzaklaştı.

Durumdan şüphelenen arkadaşları kamp yerine gitti ve arkadaşları Şueyb Zarihî ‘nin başından vurulmuş haldeki cansız bedenine ulaştı.  

İhbar sonrası olay yerine gelen güvenlik güçlerinin başlattığı soruşturma sonucu katil zanlısı Pencwin’de sınırı geçmeye çalışırken yakalandı.

Katil zanlısı kim?

Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Kirmanşan Eyaletine bağlı Ciwanro kenti nüfusuna kayıtlı soy ismi öğrenilemeyen katil zanlısı Serkewt’in geçmişte Komala Peşmergesi olduğu ve  partisi tarafından ihraç edildiği, kampa girmesinin yasaklandığı öğrenildi.

Serkewt’in partiden atıldıktan sonra Rojhılat’a gittiği, daha sonra Kürdistan Bölgesi’ne dönerek yeniden Doğu Kürdistan Emekçiler ve Devrimciler Topluluğu’na katılma talebinde bulundu. Ancak parti yönetimi Serkewt'in bu talebini reddetti. 

Bunun üzerine Serkewt isimli katil zanlısı Zirgiwez köyünde Komala üyesi bir kadın Peşmerge ile evlenerek köye yerleşti. Komala kampındakiler ile ilişkilerini sürdürdü.

Doğu Kürdistan Emekçiler ve Devrimciler Topluluğu'na göre Serkewt, İran tarafından parti üyelerine saldırı düzenlemek üzere Kürdistan Bölgesi'ne gönderildi.

Süleymaniye’nin Tencero Nahiyesi’ne bağlı Zirgiwez köyünde Doğu Kürdistan Emekçiler ve Devrimciler Topluluğu (Komeleya Şoreşger a Zehmetkêşên Kurdistanê) ve Kürdistan Emekçiler Topluluğu’na(Komeleya Zehmetkêşên Kurdistana ) ait bir kamp bulunuyordu. Ancak kamp İran’ın Irak ile yaptığı güvenlik anlaşması ardından geçtiğimiz yıl boşaltılmıştı.

Rojhılatlı Komala Partisine göre, üyeleri eşyalarını almak için zaman zaman boşaltılan Zirgiwez Kampına gidiyorlardı. Şueyb Zarihî de o gün kamptaki eşyalarını almaya gitmişti.

/Rudaw