Taliban: Kabil Havalimanı'nda Türk askerine ihtiyaç yok

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü sağlamasının ardından Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nı koruma planına ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Taliban: Kabil Havalimanı'nda Türk askerine ihtiyaç yok

Yabancı devletler, personellerini ülkeden çekerken, Türkiye’nin ne yapacağı merak ediliyor. 

Şimdiye kadar gelen kulis bilgiye göre Türkiye, Kabil havaalanını korumak konusundaki isteğini sürdürüyor. 

Henüz bu konuda resmi bir açıklama bulunmuyor ancak Taliban’dan Türkiye açıklaması geldi.

Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid, "Kabil Havaalanında Türk askerine ihtiyaç yok, orayı kendimiz koruyacağız” dedi.

Daha önceki açıklamalarında Taliban yetkilileri tüm yabancı güçlerin 1 Eylül'e kadar ülkeden ayrılmasını istemişti. Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın güvenliği ve işletmesini üstlenme fikri için de ülkenin iç meselesi olduğu açıklaması yapılmıştı.

Bunun dışında halen Afganistan’da bulunan Türk askerlerinin ülkede bulunmasına izin veren tezkere, NATO misyonu kapsamında üstlenilen görevi kapsadığı için ittifak misyonunun sona ermesiyle birlikte Türk askerinin bu ülkede bulunmasının yasal dayanağı ortadan kalkacak. TBMM’de geçen yıl sonunda kabul edilen Afganistan tezkeresi, TSK unsurlarının, 18 ay süreyle “NATO’nun Afganistan’da icra etmekte olduğu Kararlı Destek Misyonu ve devamı kapsamında yurtdışına gönderilmesine” izin veriyor.

Öte yandan Mücahid, yabancı birliklerin Afganistan'dan çekilmesi için daha önce açıklanan 31 Ağustos takviminin ertelenmesi konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmadığını ve tahliyelerin 31 Ağustos tarihine kadar tamamlaması gerektiğini de söyledi.