Tezler Kürtçe yazılabilecek

Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, geçen yıl Türkçe dışında yazılan tezlerin YÖK'ün iznine tabi olduğu gerekçesiyle Kürtçe tez yazımını öğrencilere yasaklamıştı. Üniversite bu yıl yönetmeliği değiştirerek, Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde tezlerin yazılabileceğini açıkladı.

Tezler Kürtçe yazılabilecek

Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, geçen yıl Kürtçe tez yazımını yasaklamakla gündeme gelmişti. Kürtçe tezlerin Kürtçe okuyan öğrencilere yasaklanması Kürt kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Dicle Üniversitesi bu yıl geri adım atarak, yönetmelikte değişikliğe giderek, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde tez yazımının önünü açtı. Yönetmeliğe "Açılacak derslerin öğretim dili, programın dili veya o programla ilgili olan başka bir dil ve lehçe olabilir" ibaresi eklendi. Aynı yönetmelikte "Tezin yazım dili takip ettiği programın öğretim dilidir. Ancak farklı dil ve lehçede ders verilen programlarda tez, ilgili dil veya lehçede yazılabilir" denildi.

Dicle Üniversitesi 2020 yılında Türkçe dışında yazılan tezlerin YÖK'ün iznine tabi olduğu gerekçesiyle Kürt Dili ve Edebiyatı Bölü'nde Kürtçe tez yazmayı yasaklamış ve öğrencilerden tezlerini Türkçe yazmalarını istemişti.

Kürt akademisyen ve yazar Selim Temo sosyal medya hesabından Dicle Üniversitesi’nin Kürtçe tez ile ilgili aldığı kararı duyurarak, “İşte yeni densizlik” ifadelerini kullanarak şunları yazmıştı: "10 yıldır Kürtçeye yönelik bu densiz yaklaşımı deşifre ediyorum. İşte yeni densizlik: Üniversitelerdeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde Kürt diliyle tez yazımı yasaklandı ve bütün derslerin dili Türkçe oldu. Yerli ve milli akademi böyle bir şey!”

(Rudaw)