The Guardian'dan Türkiye analizi: Kriz etkisini göstermeye başladı

İngiltere merkezli The Guardian, Türkiye’nin yaşadığı mali kriz hakkında önemli bir yazı yayımladı.

The Guardian'dan Türkiye analizi: Kriz etkisini göstermeye başladı

"İş var ama para yok': Türkiye'nin ekonomik krizi etkisini göstermeye başladı' başlığını kullanan gazete, "Liranın değeri aniden düşer ve enflasyon tavan yaparken, Türkiye vatandaşları adapte olmakta ve hayatta kalmakta zorlanıyor" yorumunu yaptı.

Gazetenin önemli yazarlarından Ruth Michaelson imzalı analizde, “Para birimi bu sene dolar karşısında yarı yarıya değer kaybetti; sadece kasım ayında neredeyse yüzde 30 düştü. Elinde satacak dövizi veya altını bulunmayanlar tasarruf etmenin başka yollarını arıyor, et almaktan kaçınıyor veya indirimli ekmek alıyor” ifadesi yer aldı.

Erdoğan'ın açıklamaları TL'yi daha da düşük seviyelere götürdü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kötü koşullara rağmen faiz hakkındaki açıklamalarını sürdürdüğünü vurgulayan Michelson, şu değerlendirmede bulundu:

“Paranın değeri düşerken, enflasyon da yüzde 21'e yükseldi. Erdoğan bu duruma, ekonomik geleneklere karşı çıkarak, bir dizi faiz indirimiyle yanıt verdi. Bu durum da TL'yi daha da düşük seviyelere götürdü. Erdoğan bu yaklaşımını ihracatı, dış yatırımı ve istihdamı artırma amaçlı bir 'ekonomik kurtuluş savaşı' olarak sunsa da, birçok vatandaş bu yeni gerçekliğe adapte olmakta ve hayatta kalmakta zorlanıyor.”

Enflasyon yüzde 30'un üzerine çıkacak!

Haberde Erdoğan'ın haftasonunda yaptığı açıklamalarda enflasyonu yeniden yüzde 4'e düşürmeyi vaat ettiği belirtilse de, "Fakat birçok ekonomist bu yaklaşımı sorumsuz buluyor ve gelecek sene yüzde 30'un üzerinde bir oran öngörüyor" denildi.

Londra merkezli yatırım şirketi Capital Economics'in gelişmekte olan piyasalar uzmanı Jason Tuvey ise gazeteye demecinde, "Merkez Bankası mantıklı olan tüm çalışanları tasfiye etti; ya görevden alındılar ya da kendi istekleriyle gittiler. Aynısı maliye bakanlığı için de geçerli. Lütfi Elvan politika konusunda son mantıklı insan olarak görülüyordu ve yerine Erdoğan'a sadık bir başka isim getirildi" dedi.