Türkiye Milli Savunma Bakanı Güler: Suriye rejimi sorumluklarını yerine getirdiğinde ülkemize döneceğiz

Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler “Suriye’yi IŞİD tehlikesinden kurtardık. Rejimin bize teşekkür etmesi gerekir” diyerek Suriye’nin bazı hükümlükleri yerine getirmesi halinde çekileceklerini söyledi.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Güler: Suriye rejimi sorumluklarını yerine getirdiğinde ülkemize döneceğiz

Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler NTV’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin 40 yıldır terörle mücadele ettiğini belirten Güler “En son terörist etkisiz hale getirilmeden bu mücadelenin bitmeyeceğini” söylereyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Herkes aklını başına alacak, gelecek, teslim olacak, ülkemizin hukukçularına teslim olacaklar. Sonunda ne karar çıkarsa onlara da razı olacaklar ve bu terör çatışmamız bu şekilde bitecek. Bunun dışında herhangi bir şekilde terörle mücadelemizin bitmesi diye bir şey söz konusu değil.

Terör örgütünü kendi topraklarımızdan, sınırlarımızdan, halkımızdan uzak tutmak mecburiyetimiz var. Bunu başarmak mecburiyetindeyiz ve başardık. Terör örgütü artık kendi kendine bir yerlerde mağaraların içerisinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bu da bitecek, sonunda bizim söylediğimiz sonuca gelecekler.”

Suriye ve Irak topraklarındaki operasyonlar için “Elbette birgün bitecek. Bunun geri dönüşü yok”  diyen Güler şunları söyledi:

“Suriye’yi IŞİD tehlikesinden kurtardık”

“Suriye’de çok şehitler verdik ama bunun karşılığında bugün vatandaşlarımız huzur içerisinde yaşıyorlar. Ordaki mücadelemiz devam edecek. Bizim Suriye’nin toprağında veya herhangi bir şeyinde gözümüz yok.

Aslında biz Suriye’ye huzuru getirdik. Hergün çatışmaların olduğu bölgelerde herhangi bir çatışma yok. Suriye’yi IŞİD tehlikesinden kurtardık. IŞİD Suriye’de hergün bir şehri ele geçiriyordu. Bunların hepsi unutuldu.  Suriye rejiminin Türkiye’ye teşekkür etmesi gerekir. Biz Fırat Kalkanında gögüs gögüse mücadele ettik. 3 bin 500 tane IŞİD’in en tehlikeli üyesini etkisiz hale getirdik. Ve IŞİD Suriye’den çekilerek Irak’a gitti. Suriye’de yaşayan insanların bize büyük bir şükran borcu var”

Suriye rejiminin bazı sorumlulukları yerine getirmediğini belirten Güler, “Anayasayı kabul edecek, oylayacak. Sonra serbest seçimlere gidecek. Ondan sonra kim iktidara gelirse kardeşim biz de onu kabul edeceğiz. Ve kendi ülkemize, topraklarımıza döneceğiz” dedi.

ABD ile yürüyen F-16 süreci

Amerika Birleşik Devletleri ile F-16'larla ilgili yürüyen sürece ilişkin sorular üzerine Bakan Güler, "Şu anda herhangi bir problem gözükmüyor. Yani her şey yolunda gidiyor diye düşünüyoruz. İnşallah sonunda muvaffak oluruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin savunma sanayisinde çok önemli bir nokta bulunduğunu vurgulayan Güler, "Yani bugün 5. nesil bir uçağa inşallah önümüzdeki dönemde Türkiye'miz sahip olacak. Gökyüzünde bunun uçuşunu inşallah hep birlikte izleyeceğiz. 27 Aralık'ta inşallah ilk uçuşunu KAAN'ın hep beraber izleyeceğiz büyük bir mutlulukla." diye konuştu.

S-400'lerin kullanımı

Güler, "S-400 ne zaman kullanılacak? Aktif mi, değil mi, kuruldu mu, yenisi ne zaman gelecek, böyle mi kalacak? Bu tartışmalara yanıtınız ne?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Bir defa bu tür yorumların getirebilmesi için toplumda ilgililerin ne olduğunu önce anlamaları gerekiyor. S-400 bir savunma silahı. Bize birisi taarruz etti de biz bunu kullanmadık mı? Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri yapması gereken her işi mükemmel bir profesyonellikle yapıyor ve yapacağı her işi de aynı şekilde biliyor. Savunma silahımızı kullanmamız gerektiği anda öyle bir şeyi aklından geçiren olursa başına nelerin geldiğini görünce S-400 veya bir başka savunma sistemlerimizin ne yapacağını o zaman görecekler."

Türkiye-Yunanistan ilişkileri

Yunanistan ile ilişkilere ilişkin bir soruya karşılık da Bakan Güler, hem Yunanistan'daki orman yangınları hem Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından iki ülke arasında çok olumlu, iyi bir komşuluk ilişkilerinin başladığını belirtti.

Bunu karşılıklı sürdürmek için ellerinden gelen her türlü gayreti gösterdiklerini anlatan Güler, "İki komşu silahlı kuvvetleri olarak bu iyi, dostane ilişkileri geliştireceğiz, geliştirmeye gayret edeceğiz. Bunu yapabileceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Güven Artırıcı Önlemler toplantılarıyla ilgili de konuşan Bakan Güler, "Güveni artırmak için kurulmuş bir fonksiyon. Biz orada alınan kararlarla onun artacağına inanıyoruz. Karşılıklı saygı içerisinde tatbikatlarımızı yürütmeye devam edeceğiz. Faaliyetlerimizi yine aynı şekilde karşılıklı saygı içerisinde yapmaya çalışacağız. Karşılıklı üst düzey ziyaretler var. Onları mutlaka karşılıklı olarak yerine getireceğimizi düşünüyoruz. Mevkidaşımla bunu orada konuştuk. Daha önce deprem bölgesini gezmişti o zaman Dışişleri Bakanı olarak Sayın Dendias. Orada yapılan çalışmaları takip ediyor, görmek istediğini söyledi. Büyük bir memnuniyetle davet ettim. Şubat, mart gibi gelecek." ifadelerini kullandı.

İsveç'in NATO üyeliği

Bakan Güler, Danimarka Parlamentosu'nda, kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara saldırıları yasaklayan kanunun kabul edilmesini de değerlendirdi.

Danimarka'yı kutlayan Güler, "Ama yine de geç kalmış bir karar olarak değerlendiriyorum. Zaten ismi kutsal kitap. Buna saygı duymamak diye bir şey olabilir mi? İnşallah bölgedeki diğer ilgililer de bundan esinlenir ve benzer kararları alırlar diye düşünüyorum." dedi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin, NATO'da açık kapı politikasını en yoğun destekleyen ülke olduğunu, bunu herkesin bildiğini de ifade ederek, "Kimseye bunu anlatmamıza gerek yok. Finlandiya'da bunun örneğini gördük. Gününde NATO üyesi oldu ve Finlandiya bayrağı çekildi. İsveçli dostlarımız da ellerinden gelen gayreti göstermeye çalışıyorlar. Onun da farkındayız. Ama asıl verdikleri sözleri henüz daha yerine getiremediler. Bunu da bekliyoruz." şeklinde konuştu.