'Türkiye, Şengal’deki PKK güçlerine yönelik operasyon hazırlığında'

Türkiye, Irak ve yabancı basının geçtiği haberlerde Türkiye’nin Şengal’deki Kürdistan İşçi Parti (PKK) güçlerine yönelik operasyon hazırlığında olduğu ve siyasi gözlemcilerin de bu duruma yönelik olarak, PKK ve Haşdi Şabi’nin buna neden olduğunu belirtiyor.

'Türkiye, Şengal’deki PKK güçlerine yönelik operasyon hazırlığında'

Uluslararası basın kuruluşları ile Türkiye ve Irak medya yayın organları, Türkiye’nin PKK varlığı nedeniyle Şengal’e operasyon düzenleyeceğini işliyor.

Şengal anlaşması uyarınca PKK ve Haşdi Şabi’nin güçlerini Şengal’den çıkartması ve mülteci Ezdilerin yurtlarına dönmesi gerekirken Türkiye’nin olası saldırısına karşılık bölgede güç yoğunlaştırdıkları görülmekte.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Irak eski Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari, PKK’nin düşman güçlerin eline geçtiğini ve kendi iradesinin kalmadığını, bu nedenle düşman güçlerin, PKK’yi istedikleri gibi kullandıklarını dile getirdi.

Babekir Zebari açıklamasında, PKK ve Haşdi Şabi’nin aynı yola girdiklerini ve Şengal’in huzura kavuşmasını istemediklerini, Türkiye’nin Şengal’e saldırması halinde Ezdi halkının yeni bir yıkımla karşı karşıya kalacağını, ama bu iki gücün halkın durumunu dikkate almadığını ifade etti.

Irak Parlamentosu Milletvekili Fazil Cabir’de konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, Şengal Dağı’nın çok stratejik olduğunu Türkiye’nin de bu nedenle bu dağı ele geçirmek istediğini söyledi.

Yine aynı konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Şengal Örgütlenme Sorumlusu Qadir Qaçax, PKK ve Haşdi Şabi’nin ortak olduklarını, Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını engellediklerini, Şengal halkının evlerine dönmesini istemediklerini, bu bölgeyi askeri saha haline çevirerek Türkiye’nin saldırılarına açık zemin sunduklarını belirtti.

 

Basnews