Türkiye: Üçlü zirve sonrası yayımlanan bildiriyi reddediyoruz

Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır’ın liderleri, yılda bir kez üçlü işbirliği mekanizması çerçevesinde bir araya geliyor.

Türkiye: Üçlü zirve sonrası yayımlanan bildiriyi reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı, dün düzenlenen Mısır-Yunanistan-Kıbrıs zirvesinin ardından yayımlanan bildiriyle ilgili olarak “Ülkemize karşı mesnetsiz itham ve iddialar içeren bildiriyi bütünüyle reddediyoruz" açıklamasını yaptı. Bakanlığın açıklamasında “Her zirve sonrası ülkemizin hedef alınması, bu ülkelerin asıl niyetlerini ortaya koymaktadır” dendi:

“Doğu Akdeniz’de gerçek işbirliği, ancak içinde Kıbrıs Türklerinin de olacağı, tüm kıyıdaş ülkeleri içine alan kapsayıcı bir yaklaşımla sağlanabilir. Bölgedeki sorunları yaratan ülkeler, maksimalist ve düşmanca politikalarını değiştirmedikçe sorunların çözümü olamazlar. Doğu Akdeniz’de hem kendi haklarımızı hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceğiz.”

BİLDİRİDE NE DENİYOR?

Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır’ın liderleri, yılda bir kez üçlü işbirliği mekanizması çerçevesinde bir araya geliyor. Bu yılki zirve çarşamba günü Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in ev sahipliğinde düzenlendi.

Zirvenin ardından yayımlanan bildiride “Türkiye’nin Maraş’ta attığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK) kararlarını ihlâl eden adımları kınıyoruz. Türkiye’ye provokatif adımlarına son verme ve Kıbrıs sorununa BMGK kararları çerçevesinde bir çözüm bulunmasına katkıda bulunması çağrısı yapıyoruz” dendi.

Bildiride, “Avrupa Birliği üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları gözetilerek çözüm kapsamında ülkedeki yabancı askerlerin çekilmesi ve tarihi geçmiş güvenlik işbirliklerine son verilmesi” çağrısı da yapıldı.

Türkiye’nin Yunanistan’la Doğu Akdeniz’de yaşadığı sorunlar da bildiriye girdi:

“Yunanistan hava sahası ve Ege Denizi’ndeki karasularının ihlâl edilmesini ve Türkiye’nin Yunanistan’ın kıta sahanlığındaki illegal aktivitelerini de kınıyoruz. Türkiye’nin bu bölgedeki aktivitelerine son vermesi; güç kullanımı tehdidi altında ve agresif bir çerçevede başlatılamayacak olan diyalog ortamına dönüş için şartları oluşturması çağrısı yapıyoruz.”

Zirvenin ardından açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Kyrakos Miçotakis, “Türkiye’de liderliğin emperyal fantazileri olduğu, Suriye’den Libya’da, Somali’den Kıbrıs’a, Ege’den Kafkaslara agresif davranış içinde olduğunu” savundu. Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye karşı adım atmaya çağırdı.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi de, “Bölgede istikrarsızlığa yol açan ve gerilimi artıran politikalara karşı koyma konusunda uzlaştık” dedi.

/artıgerçek