İbrahim Kalın’dan ‘Süleymaniye’ açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Süleymaniye ayağında PKK'nin çok ciddi bir yapılanmasının olduğunu biliyoruz” ifadesini kullandı.

İbrahim Kalın’dan ‘Süleymaniye’ açıklaması

Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Kalın gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Rojava’da bulunmasına ilişkin sorulan soruya "Bu politikanın sürdürülebilir bir tarafı yok. Bu sadece Türkiye-ABD ilişkilerini zehirlemekle kalmıyor, aynı zamanla Suriye'deki dengeleri de altüst ediyor, Suriye'nin toprak bütünlüğünü, etnik, sosyal huzurunu da kökünden dinamitleyen bir etkiye sahip. Buna artık son verilmesi gerekiyor. PKK'nin Suriye koluna destek vererek terörle mücadele edilmez" dedi.

Öte yandan Duhok’ta düşen helikoper konusunda yaptığı değerlendirmede ise "olayın takipçisi olacaklarını" aktardı. 

Kalın devamında, “Bunu da tabii ki gene Irak makamlarıyla konuşarak yapıyoruz, hem Bağdat ile hem Erbil ile. Ama özellikle Süleymaniye ayağında PKK'nın çok ciddi bir yapılanmasının olduğunu biliyoruz. Biz buna asla göz açtırmayacağız. PKK'nin, Süleymaniye'de veyahut başka bir yerde, Mahmur kampında olabilir, başka yerlerde olabilir nerede olursa olsun PKK'nin orada yuvalanmasına ve ülkemize karşı bir tehdit olmasına asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hava sahasının 3 Temmuza kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamış, açıklamada, “Sözkonusu karar, Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde alınmıştır” denilmişti.

Suriye ile normalleşme konusunda ise Kalın, Moskova’da Dışişleri Bakan Yardımcısı seviyesinde Suriye konulu toplantı yapıldığını hatırlatarak "Dışişleri, Milli Savunma Bakanlarımız ve istihbarat başkanımız düzeyinde bunun devamı mahiyetinde bir toplantı olacak. Bu toplantı gene Moskova'da yapılacak. Tarihi belirlemek üzereler, görüşmeler devam ediyor” dedi

Kalın devamında "Bu sürecin bu çerçevede ilerletilmesi yönünde irademizi korumaya devam ediyoruz. Umarım netice alırız. Dolayısıyla bir olumlu yönde bir ilerleme olduğunu söyleyebilirim. Ama rejimin burada daha yapıcı bir tutum içerisinde olması gerekiyor" ifadesini kullandı.