Uluslararası Af Örgütü 2021 İdam Raporunu yayımladı

Uluslararası Af Örgütü'nün 2021 raporuna göre 18 ülkede en az 579 kişi idam edildi, verilere Çin dahil değil. Örgüt, önceki yıla oranla idam oranlarının yüzde 20 arttığı kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü 2021 İdam Raporunu yayımladı

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan 2021 İdam Raporu'na göre 2021 yılında en az 18 ülkede 579 kişi idam edildi. Rapora göre, Çin’den sonra en fazla idam İran’da gerçekleşti. Yine rapora göre idam edilenlerin dörtte biri kadın.

Raporda, 2021 yılında infaz edilen idam cezalarının bir önceki yıl olan 2020'ye kıyasla yüzde 20 arttığı belirtildi. Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesi, kaydedilen ölüm cezalarının sayısında artış olduğu belirtildi.

2020 yılında korona pandemisi nedeniyle idam oranlarında düşüş olduğu, son zamanların en düşük seviyesi olan 483'e gerilediği belirtildi.

Salı günü Berlin'de açıklanan raporda, tespit edilen idam vakalarının, verilere tam olarak ulaşmada yaşanan sıkıntılar nedeniyle çok daha yüksek olduğunun tahmin edildiği vurgulandı.

Çin’de binlerce idam edilmiş olabilir

Uluslararası Af Örgütü raporuna göre, infazların çoğu Çin'de gerçekleştirildi. Raporda, Çin hükümetinin idam cezaları ile ilgili verileri devlet sırrı olarak değerlendirdiği ve infaz sayılarını açıklamadığı belirtilirken, bu ülkede binlerce kişinin idam cezasının infaz edildiği varsayımında bulunuldu.

Raporda ayrıca Kuzey Kore ve Vietnam'da da infaz edilen idam cezaları ile ilgili veri eksikliği ve doğruluğu bağımsız kaynaklarca teyit edilemeyen açıklamalar nedeniyle kesin rakamlara ulaşılamadığına işaret edildi.

İdam sayısının en fazla olduğu ülke olan İran’da bir önceki yıl 9 kadının, 2021 bilinen 14 kadının idam edildiği, 18 yaşın altında olan üç kişiyi uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine aykırı olarak infaz ettiği belirtildi.

Bilinen ülkeler ve sayılar

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Çin dışında, bilinen en fazla infaz şu ülkelerde gerçekleştirildi:

İran: 314, Mısır: 83, Suudi Arabistan: 65, Suriye: 24

Dünya çapındaki artış, özellikle İran'daki uyuşturucu suçlarından dolayı infaz edilenlerin sayısındaki yükselişten kaynaklanıyor. Suudi Arabistan'da da infaz sayısı bir önceki yıla göre iki katına çıktı.

Irak'ta ise 2020’de 27 olan idam sayısının 2021’de 91’e yükseldiği görülüyor.

İdam uygulayan ülke sayısı azaldı

Uluslararası Af Örgütü idam sayılarındaki artışa karşın, ölüm cezalarının kaldırılması yönünde uluslararası eğilimin devam ettiğini belirtti. Geçen yıl Sierra Leone, Kazakistan ve Papua Yeni Gine idam cezalarını kaldırılmak için harekete geçti.

Raporda geçen yıl, 18 ülkede infazların gerçekleştirildiğine vurgu yapılırken, bu sayının istatistiklerin tutulmaya başlamasından bu yana tespit edilen en düşük ülke sayısını ortaya koyduğu kaydedildi.

Ayrıca raporda idam cezalarının uygulanma yöntemleri ile ilgili bilgilere de yer verildi. Buna göre idamlar ağırlıklı olarak baş kesme, asma, zehirli iğne enjekte etme ve silahla vurma şeklinde yapılıyor.

İdam edilenlerin yaklaşık dörtte birinin kadın olduğu bilgisi re rapora yer aldı.