Van’da kayyum Kürtçe dil afişlerinin asılmasına izin vermedi!

DEM Parti’nin “Dünya Anadil Günü” kapsamında Kürtçe eğitime yönelik hazırladığı afişlerin bilbordlara asılmasına kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi izin vermedi.

Van’da kayyum Kürtçe dil afişlerinin asılmasına izin vermedi!

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dil ve Kültür Komisyonu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında yapılacak eylem ve etkinliklere dair programı açıkladı.

18-21 Şubat tarihleri arasında "Dem dema zimanê Kurdî ye" sloganıyla yapılacak etkinlikler için DEM Parti Diyarbakır İl Örgütü binasında açıklama yapıldı.

DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu eş sözcüleri Cemile Turhallı ve Heval Dilbihar, program çerçevesinde başta Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Van olmak üzere yürüyüş, basın açıklaması, Kürtçe dersler, panel, bildiri dağıtımı, şölen ve parlamentoda eylemler yapacaklarını duyurdu.

Bu çerçevede DEM Parti’nin Kürtçe eğitime yönelik hazırladığı afişlerin bilbordlara asılmasına kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi izin vermedi.

Kürtçe afişlerde “Dem Dema Zimanê Kurdî ye” (Zaman, Kürt dili zamanı) ve “Bila Zimanê Kurdî Bibe Zimanê Fermî û Yê Perwerdehiyê” (Kürtçe eğitim dili ve resmi dil olsun) gibi yazılar yer aldı.

“Bu örnekler Kürtçenin kuşatılması anlamına geliyor”

Konuya ilişkin DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eş Sözcüsü Heval Dilbihar, Rûdaw’a değerlendirmelerde bulundu.

Dün de İstanbul’da Kürtçe bir tiyatro oyununun yasaklandığını anımsatan Dilbihar, “Bu iki örnek açıkçası Kürtçenin asimile edilmesi, kuşatılması ve eritilmesi anlamına geliyor. İktidar şu mesajı veriyor; benim isteğim dışında hiçbir taraf ve hiç kimse Kürt dilini rahatlıkla ve özgürce kullanamaz” ifadelerini kullandı.

Kürtçe afişlere izin verilmemesinin toplumda yükselişe geçen Kürt dili bilincinin önüne geçilmesi amacını taşıdığına dikkat çeken Dilbihar, şunları kaydetti:

“Dil konusunda toplumda çok büyük bir uyanış var. Özellikle dile bir statü verilmesi ve Kürtçe eğitim isteği toplum genelinde gittikçe daha çok yayılıyor.

Halkın bu talepleri yüksek bir sesle dile getirmesini istemiyorlar. Biz de halkımıza çağrıda bulunuyoruz; Kürtçe için her zaman ve her yerde ayakta olsunlar.

Her alanda Kürtçe için direnişin yükseltilmesi gerekiyor. Özellikle 21 Şubat için düzenlenecek tüm eylemlere katılma çağrısında bulunuyoruz.”