Yeni Şafak'tan medya savaşı

Yeni Şafak'ta 21 Mayıs'ta imzasız yazılan bir haberde, dünya medyasının en saygın haber kanalları, gazeteleri hedef alınırken, Kürdistan Bölgesi'nin önde gelen yayın kuruluşları Rudaw ve Kürdistan 24 PKK yanlısı olarak lanse edildi.

Yeni Şafak'tan medya savaşı

Yeni Şafak'ta 21 Mayıs'ta imzasız yazılan bir haberde, dünya medyasının en saygın haber kanalları, gazeteleri hedef alınırken, Kürdistan Bölgesi'nin önde gelen yayın kuruluşları Rudaw ve Kürdistan 24 PKK yanlısı olarak lanse edildi.

BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerikanın Sesi Türkçe, Fox Türkiye, Kürdistan 24, Rudaw, Euronews Türkçe ve Ahvalin de bulunduğu listeyi içeren Yeni Şafak, uluslararası medya kuruluşlarının Türkiye yayınlarını, 'Türkiye'yi hedef almak'la suçladı. 

AKP'nin 17 yıllık iktidarı boyunca milyarlarca dolarlık ihale alan Albayrak Grubu'na ait Yeni Şafak Gazetesi, 'beka' söylemini en çok kullanan ve diğer AKP sermayesi tarafından yönetilen gazetelerle 'ortak atılan' manşetlerle gündeme gelmişti.

Gazete, kendisine en çok yöneltilen 'manipülasyon' eleştirisini, uluslararası medya kuruluşlarının Türkiye ofislerine yöneltti ve medya aracılığıyla Türkiye'de 'renkli darbe' hazırlığı yapıldığını iddia etti. 

Örnek olarak da Gürcistan, Ukrayna, Sırbistan ve Kırgızistan'ı verdi.

Haberi eleştiri olmaktan çıkarıp, uluslararası medya kuruluşlarını 'terör' ile suçlamaya kadar vardıran gazete, Gezi paranoyasını da es geçmedi ve dünyanın en saygın medya organlarını 'şebeke' olarak nitelendirdi.

Haberin satır aralarına, AKP'nin şahsen hedef aldığı gazeteci-yazar Can Dündar'ı da sıkıştıran ve 'PKK hendek terörünü destekleyip Türk ordusunu suçlamak'la itham ettiği DW Türkçeyi hedef alan gazete, DW Türkçe'nin başındaki Erkan Arıkan'ı da 'Ermeni Soykırımı tezlerine destek veren' olarak tanımladı.

Dikkat çeken bir diğer husus da, Yeni Şafak'ın suçlama yönelttiği haber siteleri ile ilgili takipçi, okunma ve okur trafiği verilerini paylaşması oldu. 

Daha büyük bir skandala imza atılan haberde, BBC Türkçe için, 'teröristlerin hamisi' benzetmesi yapıldı.

Sputnik Türkiye içinse, 'Rus görünümlü ABD kalemşörü' benzetmesi yapıldı ve site için 'anlaşılmaz' tabiri kullanıldı. Sputnik'e yöneltilen eleştiri ise, "Biz Rusya ile çok samimiyiz ülke olarak, neden bu politika ile uyumlu bir çizgi izlemiyorsun" tonundaydı:

"Rus-Türk işbirliği giderek artmasına ve iki ülke stratejik birlikteliğini arttırmasına karşın Rus Sputnik, Türkiye karşıtı yayın politikası izliyor. Çalıştığı yerel personellerin etkisi altında kalan Sputnik, daha çok ABD çıkarları çizgisinde, Atlantikçi ve NATO’cu yayın izlenimi yaratıyor."

Haberin ortaya koyduğu bir diğer nokta ise, AKP'nin, iktidarın icraatlarındaki kimi sorunlu noktalara dikkat çeken, muhalefetin sesini kısmayan, yandaş TV kanallarında AKP'nin görüşünü savunanlar dışında kapının yüzlerine kapatıldığı isimlere de ses veren ve görünürlük sağlayan bu medya kuruluşlarından duyduğu rahatsızlığın boyutunun sanılandan çok daha fazla olduğu. 

Gazete, elbette Fox TV ve Amerika'nın Sesi'ni de es geçmemiş. Fox yayınları için, 'kışkırtıcı' 'PKK uzantılarına destek veren' suçlamalarını yöneltirken, DW, Amerikanın Sesi ve France24'ün ortak bir girişimle açtığı +90 YouTube kanalını da hedef alan haber, yeni girişimi, 'AKP medyasında haber yok, iktidarın basın bültenleri yayımlanıyor' bakış açısıyla değil de, 'Türkiye'ye karşı kurulmuş komplo' şeklinde yorumlaması da dikkat çekti. 

Kürt medyası da Yeni Şafak'ın radarından kaçmamış. Kürdistan24 ve Rudaw da, 'PKK yanlısı' olmakla itham edilirken, Eurnows Türkçe için, 'Pensilvanya'ya kol kanat gerdi' gibi ağır bir suçlama ifadesi kullanıldı. 

Euronews'un son zamanda kaçırılan, Meriç'te hayatını yitiren ve ya da yargı eliyle mağdur edilenlerin hikayelerine yer vermesi bu yaklaşımda etkili olmuş görünüyor. 

Gazete, belli ki Euronews'a çok kızgın ve bunu şu satırlarla ifade etti:

"Gezi komplosunu kışkırtıcı yayınlarıyla hafızalarda yer eden Euronews, ardından 17-25 Aralık kumpasları sırasında tercihini Pensilvanya’dan yana kullandı. Web sitesinden Türkçe yayınlarını sürdüren Euronews, ziyaretçi sayısını sürekli arttırıyor. Nisan ayında Euronews'in Türkçe sitesi 3 milyon 850 bin ziyaretçiye ulaştı."

Haberdeki karalama kampanyasından nasibini alan, tarafsız habere erişimde büyük bir boşluğu dolduran Ahval oldu.

Türkiye'nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Katar üzerinden giriştiği güç mücadelesini, Ahval'e yönelik itibarsızlaştırma kampanyası ile tahkim etmeye çalışan iktidarın uzantısı bir üslup kullanan Yeni Şafak, Ahval için, "Türkiye’de kurmaya çalıştığı ajan ağı geçtiğimiz günlerde deşifre olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) FETÖ’cü taşeronlar üzerinden enformasyon savaşına girdi" manipülasyonuna girişirken, benzer bir yaklaşımı Independent Türkçe için de sergiledi ve kısa bir süre önce yayın hayatına giren haber sitesi için, 'Selman'ın truva atı' benzetmesi yaptı.