Yeşil Sol Parti’den Efrin uyarısı: Kürtleri yok etmeye çalışıyorlar

Saruhan Oluç, “Bölgeyi Kürt halkından temizlemek isteyen bir ÖSO çeteleri zihniyeti var ve bugün az sayıda kalan Efrin’deki Kürtleri, yok etmeye çalışmaya devam ediyorlar” dedi.

Yeşil Sol Parti’den Efrin uyarısı: Kürtleri yok etmeye çalışıyorlar

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te yaptığı konuşmada, Türkiye destekli grupların Efrin ve Rojava’da kontrol ettikleri bölgelerindeki ihlallerine dikkat çekti.

Yeşil Sol Parti, Oluç’un Efrin ile ilgili konuşmasını resmi Twitter hesabından paylaştı.

“ÖSO çeteleri eliyle özellikle Kürt halkına karşı insanlık ve savaş suçları işlenmeye devam ediliyor”

Efrin’deki insanlık ve savaş suçlarının işlenmeye devam edildiğini dikkat çeken Oluç, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin ‘53. İnsan Hakları Oturumu’ çerçevesinde, Cenevre’de sunduğu 2020-2023 yıllarını kapsayan rapora göre, ÖSO çeteleri eliyle özellikle Kürt halkına karşı insanlık ve savaş suçları, tıpkı önceki raporlarda olduğu gibi, işlenmeye devam ediliyor” dedi.

“Kürtlere dair ne varsa saldırıp yok etmeye çalışan bir çete anlayışıyla karşı karşıyayız”

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te Efrin’le ilgili yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

Özellikle Efrin, ÖSO çeteleri aracılığıyla insanlık dışı uygulamaların merkezi hâline gelmiş vaziyette, buradaki Kürt nüfusu göç ettirildi, yerlerine çeteler yerleştirildi. Kalan Kürt nüfusu da her gün ÖSO’nun insanlık dışı muamelesiyle karşı karşıya kalıyor. Kürtlere ve Kürt nüfusa dair, Kürtçeye dair ne varsa saldırıp yok etmeye çalışan bir anlayışla, bir çete anlayışıyla karşı karşıyayız.

“Sistematik olarak insanlık suçları işleniyor”

Kürtçe tabelalar değiştiriliyor, yer isimleri değiştiriliyor, Kürtçe eğitim de yasaklanıyor. Kürtlerin evlerine, mallarına el koyan bir çete zihniyetiyle karşı karşıyayız. Eşyalar yağmalanıyor, sistematik olarak insanlık suçları işleniyor.

ÖSO, birçok savaş suçu işlemeye devam ediyor”

Bütün bu söylediklerim nerede yazılıyor? Birleşmiş Milletler'in açıkladığı raporda yazılıyor ve bu rapora göre, ÖSO, işkence ve zalimane muamele, rehin alma, cinsel şiddet ve zorla kaybetme eylemleri dahil olmak üzere, birçok savaş suçu işlemeye devam ediyor.

“Efrin’deki Kürtleri yok etmeye çalışmaya devam ediyorlar”

Bölgeyi Kürt halkından temizlemek isteyen bir ÖSO çeteleri zihniyeti var ve bugün az sayıda kalan Efrin’deki Kürtleri, Birleşmiş Milletler raporunda da belirtildiği gibi, yok etmeye çalışmaya devam ediyorlar.

“Birleşmiş Milletler’e çağrımız çok açıktır”

Biz bunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Birleşmiş Milletler’e çağrımız çok açıktır: Bu insanlık dışı suçları sadece raporlarınızda belirtmekle kalmayın ve aynı zamanda etnik temizlik yapmak isteyen ve demografik yapıyı değiştirmek isteyen bu anlayışın da uluslararası alanda yargılanmasını sağlamak gerçekten de çok önemli bir durumdur.

“O bölgelerde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır”

Birleşmiş Milletler'e çağrımız budur: Suçların, faillerin de ilan edilip yargılama çabasına girilmesi gerekiyor. Çeteler tarafından yönetilen bu bölgeler, gerçekten bugün insanlık dışı muamelenin merkezi hâline gelmiştir. O bölgelerde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır.”