Zaza Partisinden tuhaf açıklama

Zaza Partisinden tuhaf açıklama

Genel Merkezi Ankara’da olması kararlaştırılan ve Haziran ayı başlarında İçişleri Bakanlığına kuruluşu ile ilgili dilekçe verecek olan Zaza Halk Partisi yetkilileri “Türkiye Partisi” olacaklarını belirttiler. Parti yetkilileri, parti isminde Zaza kelimesinin kullanılmasını ''farkındalık yaratmak' olarak açıklaması, 2005 yılında Kürdistan'da benzeri bir ''Farkındalık'' amacıyla kurulmuş olan Kürdistan Eşekler Partisini hatırlattı. 

Türkiye’nin ve Zazaların geleceğini Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyet Rejiminde olduğunu belirten Zaza Halk Partisi kurucu Genel Sekreteri Mehmet Ali Şenel, farkındalık yaratmak amacıyla parti isminde “Zaza” vurgusunun yapıldığını belirterek kendilerinin bir Türkiye partisi olacağını vurguladı. İçişleri Bakanlığı’na sunulacak kuruluş dilekçesinin onaylanmasının ardından örgütlenme faaliyetlerine başlayacaklarını belirten Şenel parti kurma ihtiyacının Zaza dili ve kültürünü yaşatmak için siyasi bir örgütlülüğe ihtiyaç duymalarından kaynaklandığını belirtti.

Türkiye Partisiyiz

Zaza kültürünün köklü bir geçmişe sahip olduğunu, kültürlerinin ve dillerinin günden güne erimesine karşı farkındalık uyandırmak amacıyla parti isminde Zaza kelimesinin seçilmesini bilinçli bir tercih olduğunu belirten Zaza Partisi Genel Sekreteri Şenel,” Biz Türkiye’de örgütlenmeye giderken hiçbir siyasi akıma partiye cephe alarak veya bir hesaplaşmaya girerek örgütlenmeye gitmiyoruz. Biz barış dili kullanıyoruz. Bir Türkiye partisi olmayı önümüze koyuyoruz ve öyle olacak. Zaza ismini farkındalık yaratmak için bilinçli olarak tercih ettik. Çünkü yok olan bir kültür ve dil var.

Biz Türkiye’de demokratik hukuk kurallarına bağlıyız. Hiçbir partiye taraf veya karşı değiliz. Türkiye’deki diğer partilerle seçim dönemlerinde rekabet içinde olacağız. Herkes farklı kulvarlarda ama kendini ifade edecek. Biz Türkiye partisi olacağız. İlk olarak kendi kültürümüzü dilimizi yaşatmak istiyoruz. Bizim taleplerimiz Türkiye’deki tüm halklar için taleplerdir.”dedi.

Kürdistan Eşekler Partisini Hatırlattı

Zaza Halk Partisi yetkililerinin parti isminde ‘’Zaza’’ kelimesini kullanmasının amacını farkındalık olarak açıklaması Kürdistan Eşekler Partisini hatırlattı. Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde 2005 yılında eşeklere saygı gösterilmesi amacıyla kurulan parti 2012 yılında alay konusu olmaları, parti üyelerinin aile bireylerine yönelik alaycı yaklaşımlar gerekçe gösterilerek 2012 yılında kendini fesh etmişti. Eşeklere saygı gösterilmesi amacıyla kurulan Kürdistan eşekler Partisi Süleymaniye'de üzerinde kostüm ile kravat bulunan bir eşek büstü yapmış, ‘Kername' (Eşekname) adıyla çevreci bir siyasi program da hazırlamış ve Ziran (Anırma) isimli bir radyo da açmayı hedeflemişti. Parti yetkililerinin başlattıkları “farkındalık” çalışmaları yeterli ilgiyi görmemiş ve parti 2012 yılında kendisini fesh etmişti.