İsrail erken seçime gidiyor

İsrail Parlamentosu erken seçim tarihini 1 Kasım 2022 olarak onayladı.

İsrail erken seçime gidiyor

İsrailli milletvekilleri erken genel seçime gidilmesi amacıyla Parlamentonun feshedilmesini içeren tasarıyı ikinci ve üçüncü oturumda da kabul etti.

İsrail'de Parlamentosu 120 milletvekilinden 92'sinin oyuyla feshedildi, böylece ülkede 3,5 yıl içinde beşinci seçim yapılmasının önü açıldı. 

İsrail Parlamentosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Knesset'in 25'inci seçimleri 1 Kasım'da icra edilecek." ifadelerine yer verildi.adı.

Parlamentodan yapılan yazılı açıklamada, genel seçimlerin 1 Kasım'da düzenleneceği bildirildi.

Parlamentonun erken seçimle ilgili duyurduğu tarih, daha önce hükümet tarafından da önerilmiş, muhalefet ise erken seçimlerin 25 Ekim'de gerçekleşmesini istemişti.

Erken seçimler için Parlamentonun feshedilmesini içeren tasarının Genel Kuruldaki ilk oylaması 28 Haziran'da yapılmış, hükümet ve muhalefet arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ikinci ve üçüncü oturumlar iki kez ertelenmişti.

Parlamentonun onayladığı kararla İsrail'in yaklaşık 3,5 yıl içinde beşinci kez genel seçime gitmesi kesinleşti.

Netanyahu hükümeti eleştirdi

Öte yandan sağcı Likud Partisi lideri ve eski Başbakan Binyamin Netanyahu, Parlamentoda yaptığı konuşmada, hükümeti yüksek fiyatlar ve hayat pahalılığından sorumlu tuttu.

Netanyahu, "ülkeyi doğru yola döndürecek" bir hükümet kurma sözü verdi.

Parlamentonun feshinin onaylanmasının ardından Başbakan Naftali Bennett'in görevini Dışişleri Bakanı Yair Lapid'e devretmesi bekleniyor.

İsrail’de çok partili koalisyon hükümetinin ortaklarından Bennett ve Lapid, 20 Haziran akşamı Parlamentoyu feshederek erken seçime gitme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Bennett dün de seçimlerde aday olmayacağını açıklamıştı.