PYD ile Suriye rejimi petrol konusunda anlaştı

PYD ile Suriye rejimi petrol konusunda anlaştı

Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Suriye rejimi arasında varılan anlaşmaya göre, Rimelan’daki petrol kuyularının tadilattan geçirilip çıkarılacak petrolün rejimin denetimindeki Hums ve Banyas’a aktarılacağı bildirildi.

İtalyan Ak Gazetesi’nin haberine göre PYD ile Suriye rejiminin Rimelan’daki petrol kuyularından petrol akışını başlatmak için anlaşmaya vardı ve Şam’ın gönderdiği uzman ekiplerin Rimelan’da petrol sondaj çalışmalarının başlaması için çalışmalara başladı.

Heseke’nin kuzeydoğusunda bulunan Tıl Edes kasabası ile Hums ilçesindeki petrol kuyularına da ekiplerin gönderildiği bildirilirken anlaşma çerçevesinde Şam yönetiminin Rimelan’daki petrol işletme, petrol aktarma ve petrol satış ve gelir müdürlüklerini PYD’ye vermeye razı olduğu aktarıldı.

Anlaşma gereği, bu alandaki petrol kuyuları tekrar işler hale getirilecek ve çıkarılan petrol, rejim denetimindeki Hums ve Banyas’taki rafinerilerine taşınacak.

Suriyeli Kürtler ilk kez 2015 yılında petrol işlemeye başladı

Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Haseke bölgesinde Kürtler ilk kez 2015 Temmuz ayında çıkarılan petrolü rafine etmeye başlamış ve Kürtlerle Beşar Esad rejiminin petrol konusunda işbirliği içerisinde olduğu ifade edilmişti.