ABD'den Türkiye merkezli şirketlere yaptırım

ABD, Rusya'ya yönelik yaptırımların ihlal edildiği gerekçesiyle aralarında beş Türkiye merkezli şirket ve bir Türkiye vatandaşının da olduğu kişi ve kuruluşlar hakkında yaptırım kararı aldı.

ABD'den Türkiye merkezli şirketlere yaptırım

Rusya'ya yönelik yaptırımların ihlal edildiği gerekçesiyle alınan yeni kararlar, ABD Hazine Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlandı. Böylelikle, Margiana İnşaat Dış Ticaret Limited Şirketi, CTL Dış Ticaret Limited Şirketi, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi Limited Şirketi, Denkar Gemi İnşa Şirketi, ID Ship Agency ve sahibi İlker Doğruyol'a yaptırım getirildi.

Kararın, Rus ordusunun tedarik zincirini kırmak ve Rusya'nın savaşa devam etme kapasitesini ortadan kaldırmak için alındığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller günlük basın toplantısında, "Türk şirketlere yönelik yaptırımların İsveç'in NATO üyelik sürecine etki edeceğinden endişe etmiyor musunuz?" sorusuna "Hayır, hiç etki edeceğini düşünmüyoruz" cevabını verdi.

"Türk hükümetiyle yapıcı ve yakın ilişkilerimiz var. Türkiye bizim için değerli bir müttefik” diyen Miller, ABD Başkanı Joe Biden'ın yakın zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldiğini anımsattı.

Miller, Türkiye şirketlerine yönelik yaptırımın İsveç'in NATO üyeliğiyle bağlantılı olmadığını belirterek, ABD'nin söz konusu üyeliğe verdiği önemi Türkiye'ye aktardığını söyledi.