Almanya’da yaşayan Rojavalı terzi gönüllü maske üretiyor

Almanya’da yaşayan Rojavalı terzi gönüllü maske üretiyor

Almanya’da yaşayan Rojavalı Mahmud Hiso, günde ortalama 100 maske dikerek koronavirüsle mücadeleye destek veriyor. Muhammed İbo da evden çıkamayan yaşlılara alış-veriş konusunda yardımcı oluyor.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsü (Covid-19) salgını nedeniyle tüm ülkelerde olduğu gibi Almanya’da da tedbirler alınıyor.

Salgınla birlikte günlük ihtiyaç haline gelen maske temini artık ülkeler arasında da değişik problemlere neden oluyor.

Almanya’da yaşayan Rojavalı terzi Mahmud Hiso, virüsün ülkede yayılması ile birlikte işini bırakıp, yardım derneklerine katkı amacıyla maske üretmeye başladı.

Yaklaşık 28 yıldır terzilik yapan Hiso, “Bu kampanyaya maske dikerek destek vermek istiyorum dediğimde günde 15-20 maske üreteceğimi tahmin ediyorlar. Ancak gönüllülerden biri bana yardım ettiğinde günde ortalama 100 maske üretiyorum. Yalnız olduğumda da en az 50 maske dikiyorum” dedi.  

Yardım kuruluşu Filüchitlingishilfe Niedderau Başkanı Rolf Dieter Baer da Mahmud Hiso’nun hazırladığı maskeleri kliniklere, huzurevlerine ve maskeye ihtiyacı olan insanlara dağıttıklarını söyledi.

Mahmud Hiso gibi farklı şekilde zor durumda olan insanlara gönüllü hizmet edenler de var.

Muhammed İbo adlı Kürt genç, “Samimi Komşuluk” adıyla sosyal medyada örgütlenen grup ile birlikte hareket ederek oturduğu çevrede evden çıkamayan yaşlılara hizmet ediyor.

Muhammed İbo, “Burada değiik hastalıklar nedeniyle dışarı çıkamayan insanlara yardımda bulunuyoruz. Örneğim marketten alışverişlerini yapıyoruz. Problem şu ki yardımcı olduğumuz kesimin büyük çoğu sosyal medya kullanmıyor. Bizi bulmaları zaman alıyor. Bu nedenle biz onları tespit ediyoruz” dedi.

Almanya’da koronavirüsü tedbirleri kapsamında pazar ve alışveriş yerleri 19 Nisan’a kadar kapalı olacak.