Amedi'de çiftçiler TSK- PKK çatışması nedeniyle ovalara taşınıyor

Duhok’un Amedi ilçesi kırsalında TSK ile PKK arasında yaşanan çatışma ve bombardımanlar arazi yangınlarına neden oluyor. Bölgede hayvancılık yapan vatandaşlar can güvenliği nedeniyle taşınmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Amedi'de çiftçiler TSK- PKK çatışması nedeniyle ovalara taşınıyor

Amedi ilçesine bağlı Guherzê köyünde yaşayan Ahmed Sadullah, 150 küçük baş hayvana sahip bir çiftçi. Sadullah, bu yıl arazi yangınları nedeniyle hayvanlarını Metina Dağı’nda kendisine ait bölgede otlatamadığını söylüyor.

Duhok’un Amedi ilçesi Kani Masi kasabasında bulunan Metina Dağı aynı zamanda Hakkari’nin Çukurca ilçesi sınırında yer alıyor. Bölge yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında çatışmalara sahne oluyor.

Çiftçi Ahmed Sadullah, “Durum böyle devam eder ve tarlalarımız, arazimiz sürekli yanarsa hayvanları satıp gitmekten başka ne çaremiz kalır ki? Ot olmadan gelecek yıl yeniden yeşerene kadar hayvanlarım için saman alamam. Nereden bakarsanız zararlıyım” diyor.

Sadece son bir hafta içerisinde TSK tarafından düzenlenen bombardımanlar nedeniyle bölgede yüzlerce dönümlük ormanlık alan ve anız yandı. Bölgede binlerce büyük ve küçük baş hayvana sahip olan vatandaşlar dağlık bölgeleri bırakmak zorunda kalıyor.  

Bu durumdan zarar gördüğünü belirten çiftçilerden biri de Behçet Halit.

“Yarım kilometre öteye gitmeye cesaret edemiyoruz, çünkü bombardımanlardan korkuyoruz. Geçen gün toplardan biri tam tepemize düştü, 100 metre bizden öteye. Her an bir top mermisi köyün içine veya sürünün ortasına çarpabilir” diyen Halit, bu durumdan büyük endişe duyduklarını vurguluyor.  

Metina Dağı’nın yanı sıra Amedi ilçe sınırındaki Zap, Kurejar ve Gare dağları da bombardımanlardan nasibini alıyor.

Aynı zamanda Peşmerge olan Wahab Berçi, “Kimden tazminat isteyeceğimizi bilemiyoruz. Böyle giderse hepimiz köylerimizi bırakıp gitmek zorunda kalacağız” diyor.

Sadece son bir hafta içerisinde üç ayrı bölgede çıkan yangınlar tarım arazilerine de büyük zarar verdi. Amedi’deki yangın söndürme ekipleri ise olası bombardıman endişesi nedeniyle bölgeye müdahale edemiyor.

Amedi’nin dağlık bölgelerinde durum güvenlik açısından son yıllarda değişti. Daha önce burada hayvanlarını besleyen çiftiler şimdi artık yüzlerini ovaya dönmek zorunda kalıyor.(Kaynak)