Ankara’dan Çekya ve AB’ye 'Yunanistan' tepkisi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Erdoğan’ın Yunanistan hakkındaki sözlerini eleştiren AB Dönem Başkanı Çekya ve AB’ye tepki göstererek, "AB'nin üyelik dayanışması gerekçesiyle Yunanistan'a Ege ve Akdeniz ihtilaflarında sorgusuz sualsiz destek vermesi hem AB'nin kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırıdır" dedi.

Ankara’dan Çekya ve AB’ye 'Yunanistan' tepkisi

Bilgiç, Çekya Dışişleri Bakanlığından ve AB kurumlarından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yönelik ifadelerine tepki gösteren açıklamalar hakkındaki soruya yazılı olarak yanıt verdi.

Türkiye olarak bu açıklamalara anlam ve değer vermediklerini kaydeden Bilgiç, “AB’nin üyelik dayanışması gerekçesiyle Yunanistan'a Ege ve Akdeniz ihtilaflarında sorgusuz sualsiz destek vermesi hem AB'nin kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırıdır" ifadelerine yer verdi.

Açıklama yapanları, “Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı tutumuna karşı sessiz kalmakla” suçlayan Bilgiç, şunları kaydetti:

"Yunanistan'ı şımartan bu tutum çözümü değil çözümsüzlüğü teşvik etmekte, Yunanistan'ın maksimalist talepler peşinde koşmasına destek olmaktadır. Bu açıklamaları yapanların Yunanistan'ın ülkemize yönelik ihlal, taciz ve tehditlerini, tahrikkar eylem ve söylemlerini görmezden gelmeleri, uluslararası hukuka aykırı eylem ve uygulamalarına kayıtsız kalmaları tam bir garabettir."

Bilgiç, "Çekya Dönem Başkanlığı ya da AB, diyaloğu teşvik etmek istiyorlarsa Türkiye-AB ilişkileri, esasen AB dayanışmasını ve ortak çıkarları baltalayan dar görüşlü Yunan/Rum vetosunun suistimalinden kurtarılmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

Çekya ve AB’den Erdoğan’ın sözlerine tepki

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Erdoğan’ın Yunanistan’a hitaben sarf ettiği "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözlerini, “düşmanca” diye nitelendirdi.

Stano, "Türkiye'nin siyasi liderliğinin Yunanistan'a ve Yunan halkına karşı bu düşmanca açıklamalarından haberdarız. Bunlar ciddi endişe kaynağıdır" dedi.

Öte yandan Çekya Dışişleri Bakanlığı da resmi Twitter hesabından, "Hedeflerimizden biri de AB-Türkiye diyaloğunu teşvik etmektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan'a hitaben yaptığı son açıklama gibi, AB'ye üye devletlerinin kabul edilemez şekilde tehdit edilmesi, bu konuda (diyaloğun teşvikini kastediyor) son derece yararsızdır" açıklamasını yaptı.

 Erdoğan Cumartesi günü Samsun Çarşamba Havalimanı'nda TEKNOFEST 2022'nin açılışında bir konuşma yapmıştı. Yunanistan'a yüklenen Erdoğan "Adaları işgal etmeniz filan bizi bağlamaz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz" demişti. Erdoğan "Yunanistan'a bizim tek cümlemiz var: İzmir'i unutma" ifadelerini kullanmıştı.